IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:20 | 11 декември 2020
Обновен: 02:36 | 25 юли 2024

От понеделник изплащат 24-те лв. на излезлите в неплатен заради ковидкризата

Неработещите от декември ще си получат парите в края на годината или в началото на януари

По материала работи: Ставри Таргов
От понеделник изплащат 24-те лв. на излезлите в неплатен заради ковидкризата

Бюджетът на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ през следващата година ще бъде над 4 милиарда лева. Инвестициите ще са насочени в различни сфери за деинституционализация на социалните услуги, което ще бъде едно от най-големите пера. Това съобщи във Варна министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която подписа споразумение за сътрудничество с Икономическия университет.

„Така, както в момента имаме ангажимент да закрием всички институции за деца до 2025 г., сега започваме процеса да закрием всички домове за възрастни, за хора с увреждания и за хора с психични проблеми до 2037 г. Една значителна част от институциите трябва да бъде пребазирана още до 2025 г. По отношение на пазара на труда повече от 500 млн. лв. ще бъдат инвестирани в обучение за дигитални умения, както за хора, които ще бъдат потребители на различни видове услуги, така и за хора, които ще работят с тези дигитални умения, за да създават стоки и услуги.

Ще има сериозен компонент върху младежката безработица, върху хората, които нито учат, нито работят. Социалната икономика също ще бъде един от основните акценти. Най-основното ще бъде програмата, която е свързана с непрекъснатото обучение през целия живот".

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира и плащанията по програмата „Запази ме“ за хора, които са излезли в неплатен отпуск заради Covid кризата, както и за родителите, които са останали вкъщи заради децата си:

„Ако са в неплатена отпуска, тези, които са били в неплатена отпуска от 29 октомври до края на ноември, плащанията ще започнат от понеделник. А за тези, които са в неплатена отпуска през декември, плащанията за тях ще се опитаме да направим преди новата година, но по-вероятно е да ги получат в началото на януари. Но това е обичайна практика, защото заплатите за декември се получават в началото на януари.

Правим всичко възможно да плащаме колкото се може по-бързо. Включително и помощта за родители, които гледат децата си, също вероятно следващата седмица ще извършим плащанията към тях, дори ще бъде леко авансово. Част от плащанията със сигурност ще бъдат в началото на януари“, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна