IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
13:05 | 16 декември 2020
Обновен: 19:12 | 25 март 2024

Споделеното пътуване няма да се наказва

Това решиха депутатите

По материала работи: Слав Велев
Споделеното пътуване няма да се наказва

Парламентът се съобрази с ветото на президента и прецизира текстовете за криминализирането на нерегламентирания превоз. В тях няма да влиза така нареченото споделено пътуване. Санкциите пък стават по-ниски.

Депутатите одобриха промените в Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване, върнат от президента Румен Радев. БСП подкрепи текстовете, а депутатът Георги Свиленски посочи, че управляващите са се вслушали в съветите на президента и опозицията.

"Притесненията ни бяха в размера на наказанието и тази норма виждам, че е отпаднала. Тоест разговора показа, че и ние от опозицията, и президентската институция, сме били прави и сега българският парламент направи така, че да реши проблема", посочи Свиленски.

Депутатите приеха още, ако се заплати горивото при споделено пътуване, това да не се приема като икономическа изгода.

През ноември парламентът подкрепи президентското вето върху текста. В мотивите на държавния глава беше записано, че не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, но смята, че не са уточнени критериите за разграничаване на това нарушение от така нареченото споделено пътуване. Така законът се върна за ново обсъждане. От мнозинството внесоха поправки. Наказанието "затвор" до 10 години за нерегламентиран превоз беше намалено на до 5 години като се добави и изискване нарушението да е извършвано системно. От бранша обаче не останаха доволни и излязоха на протест.

Депутатите от мнозинството отхвърлиха ветото и отново заявиха, че целта на промените е борбата със сивия сектор в автобусните превози.

Коментари

Новини Варна