IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:30 | 17 декември 2020
Обновен: 02:53 | 29 април 2024

Изгониха проф. Михаил Мирчев от СУ-то. Лекциите му – расистки, ксенофобски…

Той е бил хоноруван във Факултета по науки за образованието и изкуствата

По материала работи: Слав Велев
Изгониха проф. Михаил Мирчев от СУ-то. Лекциите му – расистки, ксенофобски…

проф. Мирчев, снимка "24 часа"

 

Уволнение заради език на омразата. Ректорът на Софийския университет е прекратил едностранно гражданския договор на проф. Михаил Мирчев след сигнал на студенти, че в лекциите му се проповядва ксенофобия и расизъм, предаде Bulgaria ON AIR.

 

Сигналът е подаден от Студентското общество за равенство. Мирчев води като хоноруван преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата.


Проверката по случая, която започна Етичната комисия, е показала, че в лекциите на Мирчев има "генерализация и едностранчивост по отношение на отделните етнически групи".

 

Самият Мирчев благодари на ректора проф. Анастас Герджиков и колегите си във Facebook. Той пише още, че ректорът е проявил лично желание да бъде максимално балансиран, но осъзнава, че е бил подложен на натиск.

 

"Благодаря на Ректора г-н проф. Анастас Герджиков. Три пъти разговарях с него. Впечатлен съм от високото му интелектуални и професионално равнище. По
казуса той прояви лично желание да бъде максимално балансиран... Наясно съм под какъв натиск се е оказал. Благодаря му за личната му колегиалност. Накрая, искрено благодаря на колегите си от Факултет ФНОИ, по-рано бе ФНПП. Чудесно работихме заедно 22 години. Тук съм преподавал близо 10 дисциплини", написа проф. Мирчев във Фейсбук.
 

Коментари

Новини Варна