IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:30 | 17 декември 2020
Обновен: 18:46 | 22 април 2024

Отложиха преброяването на населението

Депутатите приеха на първо четене закона за преброяването.

По материала работи: Слав Велев
Отложиха преброяването на населението

Депутатите приеха на първо четене закона за преброяването. Според вносителя целта на предложения законопроект е да създаде правна възможност при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка Министерският съвет да може да промени периода на преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г., предаде news.bg.

Именно с аргумент пандемията, това бе поискано и от Националния статистически институт, от където имат затруднения и при набирането на преброители.

 

Съгласно Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., преброяването следва да започне в 0.00 часа на 22 януари 2021 г. и да приключи в 20.00 ч. на 15 февруари 2021 г., посочи председателят на икономическата комисия Петър Кънев. Предвид невъзможността да се предвиди развитието на епидемията през месеците януари и февруари, съществува реална опасност от сериозни проблеми при провеждането на преброяването, особено на преброяването с преброители.

 

Според вносителя законопроектът няма да има пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

Коментари

Новини Варна