IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:40 | 17 декември 2020
Обновен: 14:02 | 1 май 2024

На 17 декември църквата почита Св. Пророк Даниил

На този ден жените месят малки питки за здраве на децата

По материала работи: Слав Велев
На 17 декември църквата почита Св. Пророк Даниил

На 17 декември църквата почита паметта на Св. Пророк Даниил. Той е един от четиримата големи библейски пророци от Стария Завет (Исаия, Иеремия, Иезекиил, Даниил ), а заедно с него на тази дата се почитат и сподвижниците му, Св. Трима отроци – Анания, Азария и Мисаил.

 

Св. Даниил живял до дълбока старост. Той получил много откровения, записани в т.нар. “Книга на Даниил”. Тя е съществена част Стария Завет. В нея той разказва за живота си в двора, премеждията и размислите му за Бог. Също там той пророкувал много събития, които още са обект на проучвания и тълкувания. Освен в юдаизма и християнството, пророчествата на Даниил, описани в неговата книга, са дълбоко ценени и в исляма, където малко християни получават признание. Благодарение на мюсюлманите копия на неговата книга се запазили през годините.

 

Пророчествата на Даниил занимават ума на известни хора през вековете. От древността до днес те са вдъхновение и извор на мъдрост. Той е символ на себеотрицание, скромност и духовно величие, единствено благодарение на силната му вяра. Символ е и на твърдостта, с която опазил поста, без да се поддаде на изкушенията. Една от легендите разказва, че цар Навуходоносор заповядал четиримата младежи да ядат от царската храна, за да силни като другите от двора му. Те отказали и помолили да ги остави на 10 дневен пост само на плодове. Като свършил този пост, те се явили на царя с красиви лица и силни тела, повече от всякога

 

У нас Св. Даниил има своето място в народната традиция.

 

На този ден жените месят малки питки за здраве на децата. Вярват, че този ритуал ще запази децата от врялата вода и огъня, подобно на историята на хвърления в пещта пророк, който бил опазен от Бог невредим.

 

Имен ден празнуват днес: Данаил, Даниел, Даниела. Анани, Данaилa, Дани, Дана, Данко.

Името Даниил означава: „Бог е моят съдия”

Коментари

Новини Варна