IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:00 | 21 декември 2020
Обновен: 19:54 | 3 май 2024

Зимата започва! Днес е най-краткият ден в годината

Очаква ни Велика среща на Сатурн и Юпитер. Християнският свят почита Св.великомъченица Юлиания

По материала работи: Слав Велев
Зимата започва! Днес е най-краткият ден в годината

В 12.02 ч. на обяд днес настъпва астрономическата зима и зимното слънцестоене. Със зимното слънцестоене идва и най-дългата нощ в Северното полукълбо, и най-краткият ден в южната част на света.

По Гринуич астрономическата зима настъпва в 10:02 ч.

От 21 декември денят започва да нараства, докато се изравни с нощта с идването на пролетното равноденствие. Тази година денят на зимното слънцестоене е белязан и от съвпада на Юпитер и Сатурн, т. нар. Велик съвпад, който не се е случвал от 800 години.

2020 година ще завърши с едно небесно явление, което учените определят като зрелищно, наричат го Голямо съединение или Велика среща. Това е моментът, в който  планетите Юпитер и Сатурн застават в една линия пред човешкото око. Очаква се сега да се виждат толкова близо, че да заблестят след залеза като много ярка “двойна звезда”.

Астрономи наричат явлението Коледната звезда заради хипотезата, че библейската история за Витлеемската звезда е вдъхновена от такова събиране на планетите. Доближаването, както изглежда от Земята, на двата гиганта, става на всеки 20 г., но последният път, когато светът е можел да види толкова близко докосване, като очакваното днес, е бил през 1226 г. , което е преди 794 години.

“Съединението” на Юпитер и Сатурн ще може да се види и от България, ако небето е достатъчно ясно. От Варна ще можем да го наблюдаваме 30 минути след като слънцето залезе, а неговият залез ще бъде в 16.37 минути.

България попада в най-добрата зона за наблюдение на този космически спектакъл, защото за нас приближаването на Юпитер и Сатурн ще бъде най-близко.

Българската православна църква почита днес Света мъченица Юлиания и пострадалите с нея 500 мъже и 130 жени в Никомидия. Тя е християнска мъченица, живяла през III в. във Витиния (Мала Азия).
 
Имен ден празнуват Юлиана, Юлиан, Юли, Юлия, Юлиян, Юлияна, Юлка. Честит празник!


Бъдете здрави и имайте надежда, защото идват светлите празници на Рождеството.
 

 

Коментари

Новини Варна