IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:46 | 13 април 2015
Обновен: 19:22 | 23 април 2024

Хиляди богомолци се събраха в Бачковския манастир

Те участват в шествието с иконата на Света Богородица до "Клувията"

По материала работи: Лиляна Трънкова
Хиляди богомолци се събраха в Бачковския манастир

Богомолци от цялата страна последваха рано тази сутрин иконата на Света Богородица от Бачковския манастир в традиционното литийно шествие до местността "Клувията" край село Бачково, съобщава БТА.

Със своите над 400 години литията, която се извършва на втория ден на Великден, е една от най-старите в историята на Българската православна църква. Иконата бе изнесена от манастирската църква "Св. Богородица" от монаси и игумена на Светата обител архимандрит Симон.

Според преданието образът на Божията майка помага при различни заболявания и извършва изцерителни чудеса, но за това трябва да се докоснеш до нея или да се включиш в носенето й по стръмния път към местността, който е дълъг около 2 км, където през 1604 г. е била намерена.

Една част от хората, които участват в литията твърдят, че са усетили нейната благодат и се връщат в знак на благодарност, други бяха дошли с надеждата за помощ и дори бяха преспали снощи в манастира.

Иконата на Света Богородица е в процес на реставрирация, започнал преди две години. Тя е от 14 век и е донесена от Грузия, откъдето са и основателите на манастира братята Григорий и Абасий Бакуриани.

Иконата се почита като чудотворна, защото се смята, че с нея е дошло и благоденствието за района. При нашествието на турците манастирът е бил ограбен и опожарен, но иконата е била изнесена и скрита. След много години тя е намерена в местността "Клувията" от две овчарчета и пренесена отново в Светата обител.

На втория ден на Великден, по мистериозен начин, тя отново е напускала манастира и за да се спре нейното бягство, хората започнали да организират литийното шествие с нея. Така нейното бягство свършва, а с това, според легендата, се върнало и благоденствието в района.

В местността "Клувията", в скалния параклис, ще бъде отслужена Света литургия. По традиция на присъстващите ще бъде раздаден курбан. Връщането на иконата и посрещането й в манастирската църква е около 17,00 часа.

 

Коментари

Новини Варна