IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:10 | 26 декември 2020
Обновен: 20:02 | 27 април 2024

Пристигнаха първите ваксини срещу коронавируса

С тях ще бъдат имунизирани по-малко от 5000 души

По материала работи: Ставри Таргов
Пристигнаха първите ваксини срещу коронавируса

Първите ваксини срещу Covid-19 пристигнаха малко преди 8 ч. тази сутрин в България. Пристигналите 9750 дози от препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“ са придружени от стриктни инструкции за безопасност.

Те ще се съхраняват в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

На входа на НЦЗПБ на бул. „Янко Сакъзов“ в София пристигнаха два кашона с ваксината, която ще бъде поставена за защита от коронавируса.

Първите дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, които от утре ще се поставят в няколко български града едновременно, са точно 9750. Това означава, че с тях ще бъдат имунизирани по-малко от 5000 души.

След нова година ще бъдат доставени още 52 хиляди дози.

Заради специалната технология на съхранение на тази ваксина бяха доставени фризери, откъдето необходимите дози ще бъдат изваждани часове преди имунизацията.

Това изисква и много точна организация на процеса на ваксиниране, което е доброволно и безплатно след информирано съгласие на всеки желаещ в амбулаторния лист, издаден от общопрактикуващия лекар след проведен преглед.

Кампанията за поставяне на ваксините започва утре едновременно във всички европейски страни.

В България най-напред се предвижда да бъдат ваксинирани медицинските работници, които са на първа линия в битката срещу Covid-19.

Изготвен е национален имунизационен план, който определя реда, по който се организира ваксинирането – лекари, медицински сестри, стоматолози, фармацевти от първа линия са първите, които ще получат доза.

От утре след тях служители в администрацията – ключови за функционирането на държавата, следват възрастните хора.

Ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу Covid-19 се казва „Комирнати“ (Comirnaty). Тази ваксина не трябва да се прилага на хора, алергични към активното вещество или някои от съставките на ваксината.

В неделя на територията на цялата страна започва имунизационната кампания.

Тя ще се организира от регионалните здравни инспекции, а ваксините ще се слагат от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ и от регионални здравни инспекции.

Както и от лекари в специализирани структури на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, а също и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

Очаква се първият ваксиниран да бъде здравният министър проф. Костадин Ангелов, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна