IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
08:50 | 28 декември 2020
Обновен: 01:08 | 26 март 2024

Едва 460 жертви на пътя! Не мрем при ПТП-та, но караме пияни и друсани

Движението е съществено по-малко заради пандемията

По материала работи: Слав Велев
Едва 460 жертви на пътя! Не мрем при ПТП-та, но караме пияни и друсани

460 жертви на катастрофи от началото на годината до 26 декември включително, или 168 помалко от 2019 г., е невиждан рекорд у нас. Толкова малко загинали на пътя не е имало от 1961 г., сочи статистиката за жертвите на катастрофи у нас на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата към МВР, предаде "24 часа".

 

През 1961 г. загиналите на пътя са били 450, а през 1962 г. вече са се увеличили до 506 и оттогава не са намалявали под 500. Намаляването на катастрофите, на ранените и на убитите на пътя е резултат от ограниченията покрай коронавируса и засилената контролна дейност на Пътна полиция. Тенденцията се забеляза още през март и април, когато бяха изградени КПП-тата в страната. Още преди обявяването на извънредното положение на 13 март загиналите са били с 10 помалко. В края му – 13 май, те са намалели с 41 спрямо 2019 г. Големите разлики се трупат през лятото. Така например загиналите до средата на юли са с 83 по-малко, а до 15 август вече са намалели със 107 спрямо предишната година. До средата на септември част от спада се губи и стават 103 смъртни случая по-малко. До края на октомври обаче числото вече е 145.

 

“Забелязваме, че преди хората, които ходеха на работа от един град в друг, пътуваха сами в кола. Сега обаче са поне по 3-ма души”, обясняват от Пътна полиция. Така още веднъж се е намалил междуградският трафик, освен заради хората, които работят в хоум офис и не им се налага да пътуват. Разлика в движението през уикенда обаче почти няма – мнозина продължават да пътуват до вилите си и на гости на роднини. Лек е бил спадът за морето, но не чувствителен. Безспорният рекордьор по безопасност на пътя е Враца. До края на октомври там няма загинал при катастрофа, но това важи само за общината. като област обаче са в средата на класацията с 13 загинали. Изненадващо за мнозина, Пернишка област също е с малко жертви - само 3-ма до края на ноември. Оттам минава международният път за Сърбия, но трафикът е намалял. Традиционно Разград, Смолян и Кърджали също са с малко жертви.

 

За поредна година в Пловдив има много жертви като относителен дял, но там е и най-сериозно намалението на катастрофите - 190 по-малко, или с 19% спрямо същия период на 2019 г. Въпреки че има тенденция на намаляване на катастрофите и жертвите, има области, при които ограниченията от коронавируса не са повлияли. Така например тежките катастрофи в Хасково са се увеличили с 10% спрямо същия период на 2019 г., а във Видин увеличението е 14%. На територията на 5 областни дирекции загиналите се увеличават, като най-много е в Добрич - 125%, сочи статистиката на Пътна полиция за първите 11 месеца на годината. Иначе шампиони по намаляване на катастрофите са териториите на София град и на областите Ловеч и Кърджали. За цялата 2010 г., жертвите са били 775. През всичките 10 години загиналите на пътя не са падали под 600. През 2018 г. са били 611, но тогава 22-ма от загиналите са само от автобусната катастрофа в Своге през август. Още 6 са от друг инцидент с рейс. През 2019 г. няма такива инциденти, но има множество с по 3-ма или 4-ма загинали. През отиващата си година жертвите рядко надхвърлят 2-ма в един инцидент.

 

Надеждите на Пътна полиция са загиналите през тази година да са под 500. Това е напълно постижимо, според данните за годината жертвите на ден са средно по 1,26. Ако тази тенденция се запази, до края на годината черната статистика ще се увеличи със 7 загинали, или общо 467. На фона на чувствителното намаление на загиналите обаче пияни те и надрусаните зад волана се увеличават. До края на ноември те са 10 249. Близо половината - над 4000, са карали с над 1,2 промила алкохол в кръвта Срещу всички са образувани наказателни дела. Около 2000 са тези, хванати при проверка с между 0,5 и 0,8 промила, толкова са и с между 0,8 и 1,2 промила. Те са платили глоби от 500 и 1000 лв., останали са и без книжки. Рекордни са и другите наложени наказания за нарушения на пътя - общо над 1,7 млн. “Има съставени над 622 хиляди фиша за дребни нарушения. Там глобата е парична. Електронните фишове за нарушаване на скоростните режими надхвърлят 893 хиляди Там освен парична санкция човек може да остане и без книжка, ако е карал с над 50 км/ч над ограничението в населено място. Не са малко и съставените актове на водачи, нарушители у нас”, обясняват от МВР.

 

Актовете надхвърлят 233 хиляди. При тях има глоба, отнемат се и контролни точки. Събираемостта също расте, тя е над 65 процента. Повишението се дължи на проверките по границите. Там, ако човек не плати, му вземат книжката, както е по закон. Тя се връща след погасяване на задължението. Над 99 на сто си плащат. Друга причина за увеличението на наложените санкции е, че на границата мнозина получават невръчени глоби за скорост.

Коментари

Новини Варна