IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:30 | 28 декември 2020
Обновен: 10:27 | 4 май 2024

Борисов: Спасението на България и Европа минава през ваксинирането (ВИДЕО)

699 са ваксинираните до момента, Мангъров също слага ваксина

По материала работи: Слав Велев
Борисов: Спасението на България и Европа минава през ваксинирането (ВИДЕО)

Купуват нов скенер за "Св. Анна", правят и параклис в двора; Снимка: Фейсбук/Бойко Борисов


Спасението на България и Европа минава през ваксинирането. Това коментира премиерът Бойко Борисов, който отново бе на инспекция, но този път в столична болница "Св.Анна" и по-специално в център за разпределение на пациенти с COVID-19.  В същия център е едно от местата в столицата, където се ваксинират и медиците. Заедно с него бе здравния министър проф. Костадин Ангелов, а двамата бяха посрещнати от директора на болницата д-р Славчо Близнаков, предаде "Монитор".

 

По думите на премиерът мерките били много точни, много навременни. В резултат на това смъртността и заболяваемостта спаднали. "Огромната ми радост е, че излекуваните са много повече от новозаразените", заяви той.

 

Изтъкна, че с ваксината, ще стане като със санирането, когато хората се плашели, а след това искали да санират блоковете си. "Ще видите, че с ваксината ще стане като със санирането. В началото плашеха хората, че ще им се вдигнат данъците, някой ще им купи жилищата, ще им ги продаде. Като видяха хората колко е хубаво, сега кметовете само за това питат - кога ще продължи санирането. Същото е и с ваксината. В началото се уповаваме само на ЕАЛ и ЕК, все повече информация идва, ще дойдат различни ваксини", каза Борисов.

 

"Сега когато виждат знаковите ни доктори. Даже и с Мангъров говорих и той ще се ваксинира", каза той и поръча на лекарите, ако все още не го е направил, да покажел и той как се ваксинира публично. Борисов се пошегува , че поддържа контакти и с двата лагера при медиците, като поясни, че Мангъров също бил 100 % за ваксинирането.

 

Премиерът обеща, че кабинетът ще отдели пари за нов параклис към болницата, както и за нов скенер, за който пък от бюджета на здравното министерство щели да бъдат отпуснати 1,4 млн. лв.  "Ще съдействаме максимално строежът да започне възможно най-скоро", каза премиерът пък относно параклиса, а в свой пост във Фейсбук напомни, че кабинетът вече бил отпуснал близо 1 млн. лв. за оборудването на Клиниката по кардиология към болницата с най-съвременна медицинска апаратура. 

 

Иначе на Борисов бе показана и хеликоптерната площадка, която се ползвала активно за превоз на болни. Здравният министър Костадин Ангелов пък поясни, че църквата също подкрепяла ваксинирането.

 

"Спасението на България и Европа минава през ваксинирането. Това е най-важното в момента. Ще видите, че хората много бързо ще се убедят, особено след докторите", каза Борисов.

 

Ангелов пък на свой ред заяви, че 699 са ваксинираните в момента. Най-много в Пловдив, София, Бургас и София област. Нямало данни някой от тях да е проявил реакции.

 

Над 40 млн.лева сме похарчили за ремдесивир, който бил тежък медикамент и след него възстановяването било дълго, даде за пример Борисов.  "След такива лекарства с месеци пациентите не могат да се възстановят", заключи в края премиерът  и даде да се разбере, че ваксинирането не е толкова страшно.

 

Малко по-късно написа във Фейсбук, че вярва, че всички българи ще се ваксинират. Според него именно така ще се върнем към нормалния си начин на живот.

 

"Въпреки че нашите мерки винаги са били максимално либерални, те дадоха резултат. Реагирахме навреме, а хората бяха отговорни. Благодарение на това натискът върху лечебните заведения и смъртността спаднаха, а за пореден ден броят на оздравелите е много по-голям от този на заразените", написа още премиерът.

 

Коментари

Новини Варна