IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
09:35 | 29 декември 2020
Обновен: 06:29 | 16 април 2024

Бум в кражбите на луксозни коли

Най-уязвими са автомобилите с безконтактно палене

По материала работи: Слав Велев
Бум в кражбите на луксозни коли

Ръст в кражбите на луксозни коли отчита столичната полиция през изминаващата година. Най-уязвими са автомобилите с безконтактно палене, съобщи bTV. Заради пандемията и ареста на една от основните автобанди у нас, СДВР отчита по-малко кражби на автомобили тази година. Според данните средно по двама души у нас остават без автомобилите си всеки ден в столицата.

Ръст обаче има при кражбите на чисто нови коли - с около 15 на сто. Защитите им са лесни за преодоляване от автобандитите. "Дължи се на технологията, която използват към момента автокрадците, съвременна и много бързо се крадат автомобилите с нея", обясни Христо Трендафилов, началник на сектор "Автокражби" в СДВР.

Автокрадците набелязват скъпите возила, паркирани пред магазини, аптеки, търговски обекти, а понякога това става и в движение, разкриват разследващите. Полицаите съветват собствениците на скъпи коли да поставят ключа в специален калъф, който да предотвратява прихващането на сигнала.

Разследващите смятат, че в столицата действат три банди автокрадци. Пандемията ги прикрива още повече. Използват маски и ръкавици по удобно предназначение. Някои от тях обаче се страхуват и от COVID-19. Камерите са ги уловили да крадат автомобили дори и с шлемове.

Част от крадените нови коли се използват за авточасти, други - се изнасят в чужбина, където се продават.

Полицаите предупреждават, че идните три месеца са сезонът на така наречените кражби на коли на ключ. Това са коли с включен двигател, оставен от собствениците им за малко пред магазин или офис, например.

 

Коментари

Новини Варна