IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
08:00 | 1 януари 2021
Обновен: 08:45 | 23 април 2024

На 1 януари почитаме Св. Василий Велики

Празникът е известен сред народа като Василица или Сурваки

По материала работи: Слав Велев
На 1 януари почитаме Св. Василий Велики

Вначалото на Новата година православната църква чества две събития. На 1 януари се отбелязва Обрезание Господне и се почита паметта на Свети Василий Велики.

 

Празникът Обрезание Господне припомня обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му. Този акт се извършва от евреите като символ на завета с Бог. С този празник завършва осемдневният тържествен цикъл на Рождество Христово.

 

Свети Василий Велики е бил знаменит църковен учител, християнски мислител, философ и писател - един от тримата вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес. В Римокатолическата църква е наричан също доктор на църквата. Автор на многочислени проповеди и писма на богословска тематика (от тях са съхранени до наши дни над 300).

 

В народния календар е известен като Васильовден. В представите на българите светецът има силата да разваля магии, да лекува от уроки и зли сили, да спасява душите от униние и отчаяние. Празникът е наричан още Сурва, защото от ранни зори по къщите ходят сурвакари облечени в празнични носии. С богато украсени дрянови пръчки те сурвакат домакините и им пожелават здраве и берекет. В знак на благодарност стопаните ги даряват с орехи, пуканки, сушени плодове и монети.

 

Почитан е като светец от Православната, Римокатолическата, Епископалната, Англиканската и Лутеранската църква.

 

Днес имен ден празнуват всички с иемната Васил, Василка, Веселин, Веселина и техните производни. Честит празник!

 

Коментари

Новини Варна