IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:00 | 4 януари 2021
Обновен: 21:18 | 19 май 2024

От 1 до 4-ти клас – отново в час. От 5-ти до 12-ти – вкъщи, но докога ще е така?

На първокласниците им е изключително трудно да свикнат с електронното обучение, признава майка

По материала работи: Ставри Таргов
От 1 до 4-ти клас – отново в час. От 5-ти до 12-ти – вкъщи, но докога ще е така?

От днес училищата отварят врати за учениците от 1-ви до 4-ти клас. Възстановява се присъственият процес и в детските градини и яслите. Учениците от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат дистанционно поне до 12 януари.

Решението на властите за частично възобновяване на присъствените занятия в учебните заведения се възприема положително в семейството на Мария Ангелова - майка на ученици в първи, трети и пети клас в столичното 56-то средно училище в квартал "Люлин":

"Решението е изцяло в полза на децата, тъй като особено на първокласниците им е изключително трудно да свикнат с електронното обучение. Много трудно се съчетава първокласникът с работата от вкъщи.

Много малко хора могат да си позволят да стоят вкъщи месеци наред и донякъде ми се струва оправдано отварянето на училищата за най-малките ученици.

По-големите се справят добре и сами, вкъщи имам предвид."

Явор в първи и Снежана в трети клас вече нямат търпение да видят съучениците и учителите си:

"Предпочитам да ходя на училище, защото там ми е по-интересно и мога повече да се забавлявам."

"И аз предпочитам да ходя на училище, защото там учим повече и се забавлявахме малко повече."

Петокласникът Калин обаче остава да се учи от вкъщи дистанционно поне още една седмица:

"Не ми е трудно, обаче ми е скучно."

Заради притеснения, свързани с коронавируса обаче, не всички родители ще пратят децата си на училище, детска градина или ясла.

Николай Хамов, баща на ученици във втори и седми клас и на дете в предучилищна възраст:

"До 4-и януари не е възможно да спадне достатъчно разпространението на епидемията в обществото дотолкова, че да стане безопасно да се ходи на училище."

От своя страна директори на училища коментираха пред "Хоризонт", че осигуряването на безопасна присъствена учебна среда в момента е улеснено заради факта, че в клас днес се връща само една трета от учениците.

В Смолян всички детски учебни заведения са готови да посрещнат децата, уточни за БНР Мария Семерджиева, директор на Регионалното управление по образование в Смолян:

"Дезинфекцирани са училищата, сградите вече се стоплят, работят парните инсталации, за да ги посрещнем на топло децата, така че имаме готовност да проведем нормален учебен ден", съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна