IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
10:34 | 6 януари 2021
Обновен: 23:27 | 22 март 2024

Въпреки пандемията, хоро в Калофер имаше! Корави глави нагазиха в Тунджа

В Мъжкото хоро се включи и жена, полицията опита да спре празнуващите

По материала работи: Слав Велев
Въпреки пандемията, хоро в Калофер имаше! Корави глави нагазиха в Тунджа

Кадър: Bulgaria ON AIR

 

Силата на хорото познават добре в подбалканското градче Калофер, където от години хванати за ръце мъже влизат във водите на Тунджа за здраве.

Десетки мъже нагазиха във водите за традиционния ритуал по спасяването на кръста и за да изиграят мъжкото хоро на Богоявление. Заради пандемията нямаше официална организация, но много хора се събраха, за да спазят традицията.

Органите на реда опитаха да спрат хорото, но то все пак се случи. Калоферци пяха народни песни и танцуваха в ледените води въпреки мерките. Кметът на Калофер не влезе в реката, за да не дава пример.

"Отиваме на мястото за ритуала и започваме с освещаването на иконата, потапя се кръстът. Сами може да усетите настроението. Никой не е в състояние да спре тия хора - корави глави, разумни, но все пак", каза за Bulgaria ON AIR кметът на града Румен Стоянов.

"Важното е да се спази традицията, ще понесем каквото си е оттам нататък", допълни той.

В хорото се включи и жена.

Кръстът беше хвърлен във водата и след спасяването му беше даден на най-малкия участник в хорото.

"Усещането на този ден е божествено. В река Йордан на този ден е кръстен Христос. От радост се разплаках. Цяла седмица защитавах кмета във Facebook и се изразходих психически. Изкарах Ковид на крака. България 500 г. да е пазила традициите си и много ме боли. Историята трябва да се помни. Здраве и късмет на всички", заяви друг мъж, който се включи в традицията.

Различното тази година бе освещаването на брега на река Тунджа на специална икона "Кръщение Господне". Тя е изобразена на специално метално пано, което ще остане постоянно там, на парапета на реката, а от двете й страни са изписани песните, които се изпълняват при уникалния само за Калофер ритуал "Богоявленско мъжко ледено хоро".

Повече гледайте ТУК

 

Коментари

Новини Варна