IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
България
15:30 | 6 януари 2021
Обновен: 16:23 | 15 април 2024

Броят ни онлайн заради пандемията

За целта е подготвена онлайн платформа с електронна карта

По материала работи: Слав Велев
Броят ни онлайн заради пандемията

Националното преброяване на населението ще става онлайн чрез електронна карта заради пандемията. Това става ясно от статистическа програма за 2021 г. на НСИ, разгледана на днешното правителството заседание, предаде "Монитор".

От решенията на Минситерския съвет става ясно, че преброяването у нас се провежда в една година с държавите членки на Европейския съюз. Основната му цел е да осигури надеждна и изчерпателна информация за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд на страната към 2021 година.

От правителството посочват, че изследването се подготвя от няколко години, а НСИ е предприел всички необходими мерки за безопасното му протичане въпреки безпрецедентната ситуация с COVID-19.

"Подготвена е онлайн платформа с електронна карта, която да позволи на гражданите да се преброят онлайн. Националната статистическа програма за 2021 година включва общо 316 изследвания – както регулярни, провеждани от НСИ и органите на статистиката, така и нови дейности, свързани с националните и европейските приоритети. Програмата се опитва да отговори на засиления обществен интерес към Коронавируса и към социално-икономическите ефекти от извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната. Близо 62% от новите изследвания например са върху заетост, пазар на труда, субсидирани работни места", пишат от МС.

Става ясно също, че през 2021 г. Националната статистика ще участва в проекти на Европейската комисия като програмата за европейски сравнения 2021 г., наблюдение на работната сила, статистика на доходите и условията на живот. Всички тези дейности продължават усилията на НСИ да дава навременна и качествена информация, която да подпомогне управлението на кризата с COVID-19.

През 2020 година НСИ създаде на своя сайт специална секция, в която бяха публикувани статистически данни, свързани с икономическите и социалните последици от разпространението на вируса. Направени бяха промени в организацията на някои изследвания и бяха съкратени сроковете за предоставяне на статистическата информация на потребителите. Засили се развитието и използването на редица информационни системи, позволяващи онлайн подаване на данни от отчетните единици и съкращаване на сроковете за производство и разпространение на статистическата информация. За първи път стартира седмично производство и разпространение на данни за общата смъртност в страната. Започнаха две извънредни статистически изследвания: „Дейност и състояние на нефинансовите предприятия в условията на извънредно положение и последвалата епидемична обстановка“ и „Дейност и състояние на местата за настаняване в условията на извънредното положение и епидемична обстановка“.

Институционалният отговор на кризата от страна на НСИ е описан в отчета за изпълнението на Националната статистическа програма и за дейността на института през 2020 година, който също беше приет на днешното заседание на Министерския съвет. ​Акценти в отчета са още подготовката за Преброяване на населението и жилищния фонд в Република България; внедряването на Интегрирана система за управление на качеството и сигурността на информацията в НСИ съгласно стандартите ISO 9001 и ISO 27001; участието на България в качеството си на асоцииран член на Комитета по статистика и политики в областта на статистиката на ОИСР в заседание на Бюрото на Статистическия комитет; подготовката на България за трети кръг от Партньорски проверки в рамките на Европейската статистическа система; отбелязване на 140-ата годишнина от създаването на статистическата институция в България.

В отчета се посочва, че през годината са постигнати съществени резултати, свързани с повишаване на качеството на статистическата информация и усъвършенстване на нейното разпространение, както и намаляване на натовареността на респондентите чрез въвеждане на електронни въпросници и разработване на уеббазирани приложения за статистически изследвания в различни статистически области. 

Коментари

Новини Варна