IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
16:15 | 6 януари 2021
Обновен: 23:14 | 16 април 2024

Президентът: Министър-председателят се криеше, за да може той да организира изборите. Безочие е да говори

Тяхната цел не е датата, а начинът на провеждане на изборите, заяви Румен Радев

По материала работи: Слав Велев
Президентът: Министър-председателят се криеше, за да може той да организира изборите. Безочие е да говори

"Половин година хиляди българи протестираха за предсрочни и честни избори. Министър-председателят се криеше и протакаше, за да може той да организира изборите. Безочие е сега да говори, че някой друг иска да ги отлага. Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите. Тяхната цел не е датата, а начинът на провеждане на изборите". Това заяви президентът Румен Радев на брифинг пред медиите.

"Посочих възможно най-ранната дата, за да има мобилизация в работата на институциите, но до момента виждам само обещания. Не виждам конкретни резултати, не виждам законова, организационна и логистична готовност за тези избори", добави той.

"За разлика от министър-председателя, за мен е важно как ще се гарантира здравето и конституционното право на вот на българите. За мен има значение ефективността на предизборната кампания, която да направи така, че да накара българите да гласуват. За мен има значение да могат да гласуват и българите в чужбина. Важно е да имаме доверие в здравните мерки и в изборния процес, защото тъкмо доверие е нужно за един легитимен парламент, избран с нормална избирателна активност. Консултациите в президентската институция ще продължат:, заяви още президентът.

Радев добави: "Не ме учудва декларацията на ръководството на ДПС. Логично е партията на Делян Пеевски да подкрепи Бойко Борисов за президентските избори. Те са ортаци в бизнеса и в политиката. Още повече, че г-н Борисов е и довереното лице на президента на съседна Турция, който го поздрави чрез конференцията на ДПС. Все пак смятам, че избирателите на ДПС са свободни български граждани. През лятото младежите на ДПС видяха прословутите сараи и сигурно ще се замислят за какво отиват гласовете им. Те са умни и честни млади хора."

 

Коментари

Новини Варна