IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
12:17 | 10 януари 2021
Обновен: 10:36 | 29 март 2024

При президента: Цветанов поиска румънския модел за изборите и промени в Закона (ВИДЕО)

Държавният глава провежда срещи с извънпарламентарни политически партии на "Дондуков" 2

По материала работи: Слав Велев
При президента: Цветанов поиска румънския модел за изборите и промени в Закона (ВИДЕО)

За промени в Изборния кодекс настоя Цветан Цветанов, председател на ПП "Републиканци за България" по време на среща при президента Румен Радев във връзка с предстоящите избори.

Държавният глава провежда срещи с извънпарламентарни политически партии на "Дондуков" 2. Разговорите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

Цветанов предложи на държавния глава румънски модел за провеждане на избори по време на пандемия. По думите му в северната ни съседка 40% от гражданите са гласували по пощата. Според него чрез този подход могат да се гарантират изборните права на всички граждани, които са под карантина или са заразени с COVID-19.

Цветанов изтъкна като проблем липсата на единен здравен протокол за провеждане на избори. Той определи като несериозно предложението карантината да се прекратява за няколко часа и да се дава възможност на хората да отидат до урните.


Според него удължаването на изборния процес ще даде възможност повече хора да гласуват, но вотът не трябва да се провежда в рамките на два или три дни, защото ще се създадат предпоставки за манипулации.

С цел прозрачна организация на изборния процес и намаляването на риска от манипулации на вота Цветанов предложи директорите на Областните дирекции на МВР да бъдат разменени на ротационен принцип. Хората на Цветанов поискаха и двама членове на ЦИК да се посочват от извънпарламентарните партии чрез жребий.

Председателят на „Републиканци за България“ обяви, че партията е готова за парламентарен вот на 28 март, но най-разумно е да се избере по-късна дата, за да може изпълнителната власт да организира честното протичане на вота.

Радев посочи, че с обединените усилия следва да се търсят рационални решения за провеждането на тези избори, така че да има доверие в изборния процес. По думите му това доверие се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, както и механизми за предотвратяване на всякакви опити за манипулации на тези избори.

Държавният глава коментира, че са необходими законови промени, които да гарантират правото на глас на хората под карантина и българите в чужбина. По думите му няма как да се въведе електронно гласуване, но е вариант да се осъществи гласуване  по пощата, предаде bTV.

Държавният глава добави, че видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините и попълването на протоколите ще допринесе за честността на вота.

ВИДЕО

Коментари

Новини Варна