IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:30 | 11 януари 2021
Обновен: 13:07 | 26 март 2024

Скандалът в Сандански: 19 общинари и чиновници убодени преди медиците

Днес здравният министър ще вземе обяснения от отговорните за ваксинирането

По материала работи: Ставри Таргов
Скандалът в Сандански: 19 общинари и чиновници убодени преди медиците

Общинари от Сандански се уредиха с ваксини срещу коронавирус редом с медиците от първа линия. 4-ма общински съветници и над 15 служители в администрацията се имунизираха публично пред специално извикан оператор от местен сайт, което взриви социалните мрежи.

Четиримата ваксинирани от местния парламент са председателят Николай Шаламандов от ВМРО, заместниците му Янко Ангелов от НФСБ и Петър Додушев от ГЕРБ, както и Юли Ефендийски от Земеделски съюз “Александър Стамболийски”.

Кои служители в администрацията са получили първата доза засега остава тайна, защото кметът Атанас Стоянов от ВМРО отказва да говори. Всички, наредили се в първата редица на ваксинираните, всъщност

биха могли да попаднат евентуално в третата фаза

от разработения национален план като служители, участващи в поддържане на функционирането на основни дейности за обществения живот.

Неофициално обяснението за уреждането с ваксини е, че от доставените 100 дози за медиците са останали около 30. Срокът им на съхранение в хладилник изтичал в неделя, и ако не се използват, е трябвало да бъдат изхвърлени.

Нямало достатъчно желаещи медици, защото част от тях са преболедували от COVID-19 наскоро. Нямало желаещи и в социалните звена.

Трябвало е обаче останалите дози да бъдат върнати

в РЗИ - Благоевград, откъдето да се разпределят за други медици в областта, след като в Сандански не е имало още чакащи.

С гневни позиции излязоха от ГЕРБ и “Републиканци за България”. “Кой е наредил да се започне тази хаотична ваксинация? По всичко личи, че това е именно ръководството на община Сандански. Внасяме искане до болницата и общината да разяснят кой и как определи кои да се ваксинират първи. Искаме и списък на всички ваксинирани.

Настояваме да знаем ваксинирани ли са кметове

на населени места в община Сандански, както и кметът, неговите заместници, главният архитект и главният секретар на общината”, каза общинският лидер на ГЕРБ Стоян Стоев.

Той е провел разговори с всички съветници от ГЕРБ и с кметове на села, които са общо 14. Разбрал, че всеки от тях е получил лична покана да бъде ваксиниран.

Всички те са отказали с мотива, че най-напред трябва да минат хората на първа линия и уязвимите групи, а те ще се ваксинират, когато им дойде редът. Единственият имунизиран от групата на ГЕРБ е Петър Додушев, но бил

включен като практикуващ учител в рискова възрастова група

Председателят на общинския съвет Николай Шаламандов доскоро бе под карантина заради заразен член на семейството. Той обясни, че не е искал да се ваксинира веднага, но му казали, че не е редно да отказва. От болницата и РЗИ отказват какъвто и да е коментар по скандалния случай.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов разпореди проверка още в събота защо ваксинации са извършени извън реда, описан в националния план. Ако се докаже, че той е нарушен, всички длъжностни лица от системата на МЗ, отговорни за изпълнението на плана в региона, ще понесат най-строги санкции.

“При никакви обстоятелства и на никаква цена няма да допусна заобикаляне или погазване на плана за ваксиниране. В този смисъл всякакви политически спекулации и опити за използване на ситуацията с политическа цел са не само неморални, а в определени случаи - и незаконни”, коментира той.

Ден по-късно - в неделя, той написа в профила си във фейсбук, че проверката е установила “по безспорен начин, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен.

В COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от ОС в град Сандански. В понеделник, 11 януари, министърът ще вземе обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна