IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
11:50 | 13 януари 2021
Обновен: 12:19 | 26 март 2024

Борисов: Има много деца, ще строим

1,8 млн. лв. от бюджета отиват за нова медицинска апаратура в болницата в Гоце Делчев

По материала работи: Слав Велев
Борисов: Има много деца, ще строим

Снимка: Правтелствена пресслужба
 

Има много деца и трябва да строим градини. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешното правитслствено заседание, на което кабинетът отпусна първите 2 118 718  лева по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища, съобщиха от МС.

Общо по програмата на образователното ведомство се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. - по 70 млн. лв. за всяка от трите години.

"В тази криза успяваме да намерим средства не само за мерки в подкрепа на бизнеса и хората, за хората на първа линия, за закупуването на ваксини и апаратура за болниците, но и продължаваме да инвестираме в образователната инфраструктура", заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Премиерът подчерта, че държавата продължава да изплаща и ежемесечната добавка на пенсионерите у нас, както и да подпомага финансово всички засегнати бизнеси по време на пандемията. Борисов припомни за изпълнения ангажимент на правителството за двойно увеличение на учителските заплати и увеличението на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения.

"Всичко това е възможно, защото и приходните агенции, и правителството през годините е било спестовно и е било отговорно. Спестените пари ни помагат в момента. Държали сме здраво финансовата дисциплина", акцентира Бойко Борисов. Премиерът изтъкна, че България се справя изключително добре с най-леките и либерални мерки в Европа по време на пандемията.

"Така или иначе колкото по-бързо отмине пандемията, толкова по-добре, защото се харчат допълнително пари. Хубаво е, че те отиват директно в сметката на хората и те могат да разполагат с тях", посочи Борисов.

Със средствата по програмата ще бъдат изградени 11 изцяло нови училища, а 36 ще бъдат надградени, съобщиха от правителствената пресслужба. Ще има нови 35 детски градини и ясли. Министърът на образованието Красимир Вълчев припомни, че само за миналата година на Столична община са предоставени 65 млн. лв. и за ще бъдат открити 23 градини.

"За радост трябва да строим нови градини и училища и да ремонтираме учебните заведения, защото има много деца. Не даваме пари само за танкове и самолети, но и за образователна инфраструктура“, подчерта Борисов.

Министър Вълчев добави, че отпуснатите днес средства в размер на над 2 млн. лв. са предназначени за започнали вече проекти за разширяване и реконструкция на училища и за строеж на детски градини в общините Гърмен, Велинград, Раковски, Поморие и Стара Загора.


Правителството отпусна 1,8 милиона лева по бюджета на община Гоце Делчев за купуването на нова медицинска апаратура за многопрофилната болница за активно лечение „Иван Скендеров“ в града, както и за ремонт на помещенията, в които оборудването ще бъде инсталирано.

По време на посещението си в Гоце Делчев през изминалата седмица министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството ще осигури необходимото финансиране за важната апаратура и предложи на кмета на града Владимир Москов да проучи възможностите за разширяване на болницата и модернизирането й. „Осигурените 1,8 милиона лева са за купуването на графичен рентген, компютърен томограф, ехограф, цифров мамограф, а част от средствата са и за ремонт на помещенията, където те ще бъдат инсталирани“, посочи премиерът Борисов в хода на редовното заседание на Министерския съвет.

„Решавате важен проблем за Гоце Делчев и за целия район. 70 000 души обслужва нашата болница. Техниката, с която в момента разполагаме, е от близо 30-40 и повече години, така че благодаря Ви и разчитаме партньорството ни да продължи“, заяви кметът на Гоце Делчев Владимир Москов пред министър-председателя Бойко Борисов. Москов добави, че с подкрепата и на правителството, и на министъра на здравеопазването, градът е успял да се справи със сегашната ситуация, причинена от пандемията от COVID-19. 
„Партньорството ни в действията е в името на хората. Най-близката болница, където има подобна апаратура, е над 100 км и то по планински път. Нека хората от Гоце Делчев и областта да са спокойни“, отбеляза премиерът Борисов.

Управителят на болницата в Гоце Делчев д-р Петър Филибев също изрази благодарност за бързата реакция на правителството за осигуряването на средствата за новата апаратура. „Образната диагностика изцяло ще бъде подменена, с което ще подобрим качеството на предлаганата услуга както на жителите на близките общини, тъй като идват пациенти и от община Доспат, така и на гостите в региона“, изтъкна д-р Филибев.

„Отпускаме също 600 000 за ремонт и благоустрояване на централна улица „Климент Охридски“ в град Хаджидимово в следствие на наводненията и валежите там. Изпълняваме ангажиментите, които бяхме поели“, каза още министър-председателят Бойко Борисов по време на правителственото заседание.
 

 

Коментари

Новини Варна