IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
17:10 | 14 януари 2021
Обновен: 02:55 | 19 април 2024

Президентът реши: Изборите ще са на 4 април

Никоя от отговорните институции не предприе адекватни законови мерки за подготовка на избори в тези условия, заяви Радев

По материала работи: Слав Велев
Президентът реши: Изборите ще са на 4 април

Парламнетарните избори тази година ще са на 4-и април. Това съобщи президентът Румен Радев в изявление пред народа.

Обръщението на държавния глава идва след проведените от него консултации за предстоящия вот в условия на пандемия.

Как това да става безопасно, с доверие в избирателния процес и при висока активност, обсъди президентът с представители на правителството и Щаба, със здравни специалисти, парламентарни и извънпарламентарни партии.

Част от срещите не минаха без напрежение и отправени нападки.

Радев заяви, че се обръща към народа в дни, когато институциите се изпразват от доверие, подобно на скъпата инфраструктура, в дните на наводнение и страх от стихията.

Никоя от отговорните институции не предприе адекватни законови мерки за подготовка на избори в тези условия, макар да беше известно, че те ще се провеждат в условия на пандемия, обвини президентът.

Той благодари на отзовалите се в срещите, но отбеляза, че въпросите са били повече от отговорите.

Той изтъкна, че има консенсус, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, откроена била и необходимостта от промени в Изборния кодекс.

Сред тях президентът изброи не само гласуване на хората под карантина, но и гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в секциите, справедлив достъп в медиите в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот.

Очаквам пандемията да се използва и като възможност, защото в условия на пандемия се взеха дълго отлагани решения, изтъкна президентът. Той заяви, че очаква ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините, да предприеме действия по актуализация на избирателните списъци.

Събитията от миналата година ясно показаха, че хората очакват промяна, която да върне страната в руслото на демокрацията, подчерта президентът.

 

 

Коментари

Новини Варна