IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
15:45 | 17 януари 2021
Обновен: 15:16 | 17 април 2024

Групово скубане на трева: Нестандартна акция на плаж "Росенец" (ВИДЕО)

Целта е земята по крайбрежието да бъде определена като земеделска

По материала работи: Слав Велев
Групово скубане на трева: Нестандартна акция на плаж "Росенец" (ВИДЕО)

Кадър: Bulgaria ON AIR

 

Групово скубане на трева се проведе на плаж "Росенец". Нестандартната акция се проведе на пясъчната ивица до така наречените летни сараи на Доган. Според организаторите на събитието пясъкът е изкуствено затревен с райграс, а целта е земята по крайбрежието да бъде определена като земеделска, а не като плаж. Това би ограничило достъпа до нея, предаде Bulgaria ON AIR.

След протестите през лятото, Министерството на туризма възложи на Агенцията по геодезия, картография и кадастър да изготви специализирана карта на плаж "Росенец". Картата е готова, но ивицата още не е вписана като плаж в кадастъра.

Решението за това се оспорва от фирма, претендираща за собственост върху постройка на пясъка. В мотивите за жалбата от фирмата посочват, че теренът не е пясък, а самозалесила се територия, обрасла с дървета и храсти.

Въпреки студеното време десетки се включиха в акция по почистване на тревата от плажа.  

"Тази трева не можа да расте на пясък. Целта е този плаж да бъде залесен”, каза Стефан Петров от ОЗБГ.

След протестите през лятото беше стартирана процедура в Министерството на туризма за нанасяне на плажа в специализираните кадастрални карти. Срещу тази заповед, която е издадена от Агенцията по кадастъра, в законоустановения срок е подадена жалба от фирмата собственик срещу вписването на плажа пред летните сараи като такъв.

Сред мотивите в тази жалба е написано, че този плаж не е плаж, а  “естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”. 

"Всичко  е целенасочено с цел да може тази фирма до Доган да обжалва в съда", посочи Бисер Русимов

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Коментари

Новини Варна