IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:10 | 18 януари 2021
Обновен: 13:01 | 24 април 2024

Борисов от поредната инспекция: Радев да каже кои пари да спрем - на учителите или на лекарите (ВИДЕО)

Държавата дава 470 000 лева за укрепване на две свлачища в Лъки

По материала работи: Слав Велев
Борисов от поредната инспекция: Радев да каже кои пари да спрем - на учителите или на лекарите (ВИДЕО)

МВР събрало с 30 млн.лева повече от глоби

 

Премиерът Бойко Борисов отново тръгна на обиколка. Заедно с него е зам.-регионалният министър Николай Нанков, както и областният управител на Пловдив Дани Каназирева, предаде "Моинитор".

Оказа, се че Борисов е в Лъки, където преди дни имаше свлачище. По този повод Борисов поясни, че държавата ще даде 470 000 лева пък за двете свлачища в Лъки. Следобед пък ще се свиква комисията и ще започне да се оправят и деретата на всички населени места в района.

Поясни, че са давали пари за улици и школа в града, пътят за Кръстова гора също бил на привършване.

Кметът на свой ред заяви, че за 3 месеца правителството е осигурило 53 млн. лева за ремонт на няколко пътя в общината. Борисов го увери, че ще се продължи и концесията на оловните руди, като това ще стане още сряда. Премиерът напомни, че се правело и околовръстното на Асеновград и Пловдив, което било важна връзка за района.

"Много е красивата природата ни, но скалите са ни много лоши", каза Борисов и поясни, че при резки температурни разлики скалите се пукат и падат от водата.

"Бих искал следващия път президентът като коментира, да каже кои пари да спрем? Казва да спрем харченето на пари, но кои го питайте. Да каже спри двойното увеличение на заплатите на учителите, допълнителните за пенсионерите, спри парите на пожарникарите. За хората на първа линия или от тези 1,4 млрд. за бизнеса?. Кои пари да спрем? Или да каже - спрете "Хемус", не е важно за Варна, или Търново, или Ботевград - Мездра, или спрете вторият лот на "Европа" за Сърбия, или спрете "Струма"?", каза Борисов и поясни, че за всички проекти са дадени около 5 млрд. лева. 

Напомни, че в другите държави в Европа е локдаун и имат много по-тежки условия, а у нас с майсторско управление успяваме да борим пандемията. "Представете си вечерен час от 18.00 часа, а в България бизнесът работи", каза той и добави: "Да , трудно е, но всичко работи".

Следваща спирка бе пътят за Лъки, който също се ремонтира, където остава само износващия слой и полагането на мантинели. Бюджетът за мантинели е нараснал два пъти и половина през 2020 година, в сравнение с 2019-та. Така от 24 млн. лева е стигнал до 64 млн.лева, докладва в тази връзка Николай Нанков. А МВР - шефът Христо Терзийски поясни, че 466 са загиналите по пътищата в страната през 2020-та, което е с 164 по-малко в сравнение в 2019-та. Отбеляза, че единствената година с по-малко жертви е 1960 г, когато са били 450. Намалявали и тежките ПТП-та с над 15 %, както и при ранените. 115 млн. лева пък е събрало МВР от глоби, което било с 30 млн. лева повече.

"Колкото повече се подобрява нивото на пътищата, контрола си оказва влияние. Камерите са едни от най-добрите регулировчици на скоростта", каза Борисов. Каназирева отчете, че се работи много по локалите, като отправи молба за околовръстното в Пловдив, а Нанков увери, че веднага щом времето се оправи, започва ремонтът. "Вие в Пловдив сте глезени, не може да отидете на кръговото, локали си имате", пошегува се Борисов с нея.

След това Борисов се отби да види отдалеч и хранилището към близкия рудник, което се разширява. Концесията на рудника ще бъде удължена, а Борисов заръча да се спазват всички еконорми. Каназирева пък поясни, че контролът е на високо ниво и ги следят.

 

 

Коментари

Новини Варна