IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:40 | 22 януари 2021
Обновен: 02:20 | 30 април 2024

Като ви хванат без винетка - компенсаторна такса. Кой може да я събира?

Глоби за неплатени винетки ще се плащат и при търговците на стикери

По материала работи: Слав Велев
Като ви хванат без винетка - компенсаторна такса. Кой може да я събира?

Компенсаторни такси вече могат да се плащат и в пунктовете на националните доставчици на услуги, където се заплащат пътни такси. Дружеството „Интелигентни трафик системи“ АД успешно премина интеграцията със системата на Агенция „Пътна инфраструктура“ и получи правото да събира компенсаторни такси, съобщиха от АПИ.

Другият партньор на Агенция „Пътна инфраструктура“ в събирането на пътни такси – „Диджитол Смарт Инфраструктура“ АД, приключи първия етап от интеграцията за събиране на компенсаторни такси и предстоят изпитвания в тестова и продукционна среда.

До този момент компенсаторна такса можеше да бъде платена само на място при мобилните екипи на НТУ чрез POS терминал с дебитна или кредитна карта или по банков път. Възможността за доброволно плащане на компенсаторна такса чрез пунктовете за продажба на националните доставчици на услуги е предвидена в Закона за пътищата. По този начин потребителите ще могат по-бързо, по-лесно и на повече места да платят компенсаторна такса и да избегнат налагането на по-голяма санкция.

При движение по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса – електронна винетка или тол такса, както и при грешно декларирани данни за ППС на нарушителите се дава възможност да платят компенсаторна такса. По този начин собственикът или водачът на превозното средство, с което е извършено нарушението се освобождава от административно-наказателна отговорност. Нарушителите се санкционират от контролния орган Агенция „Пътна инфраструктура“, чрез електронен фиш, който се обработва и издава в отсъствието на водача или на пътя в момента на установяване на нарушението от специализираните екипи на НТУ.

Електронният фиш е документ за наложена глоба за движение по републиканската пътна мрежа без платени пътни такси, установено чрез стационарните контролни рамки. Той се издава на собственика на превозното средство, вписан в документите за неговата регистрация. В 14-дневен срок след получаване на електронния фиш, нарушителите също имат право да платят компенсаторна такса, за да избегнат по-висока санкция и прекратяване на административно-наказателна процедура.

 

Коментари

Новини Варна