IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:10 | 22 януари 2021
Обновен: 13:35 | 20 април 2024

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян! Няма радиация

Недостигът на електроенергия е компенсиран с други производствени мощности

По материала работи: Слав Велев
Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян! Няма радиация

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е бил спрян аварийно в 1:16 часа тази нощ.

"Категорично искам да заявя, че в АЕЦ "Козлодуй" авария няма. Има задействане на защитата при рутинни операции", коментира пред бТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

В 1.16 ч. тази нощ Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" изключи и беше изваден от паралел. Авария няма, няма опасност за хората, няма изтичане на радиация, така че българските граждани могат да бъдат спокойни. Всички алгоритми, всички програми, са задействани съгласно предвидените правила. Агенцията за ядрено регулиране ще направи проверка и ще бъдат информирани допълнително гражданите. В рамките на днешния ден Пети блок ще влезе в паралел. Въглищните централи са мобилизирани, няма опасност от спиране на подаването на електрическа енергия.

Информацията потвърди в студиото на сутрешния блок "Денят започва" по БНТ депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който е член на комисията по енергетика в парламента. Той заяви, че информацията, която има, е от изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй".

В 1.17 ч. при технологична операция е задействана автоматичната защита на блока. Направени са необходимите действия и работата му пак ще бъде възстановена. Проверени са всички системи. Няма нещо, което да притеснява обществото, категоричен е депутатът.

За БНТ изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов обясни, че става въпрос за рутинна процедура и няма нищо необичайно за Централата. Увери също, че няма опасност от радиация и какъвто и да е риск за населението.

В официалния сайт на АЕЦ "Козлодуй" излязоха с официално съобщение по случая:

"На 22.01.2020 г. в 1 часа и 16 минути Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше изключен от енергийната система на страната след задействане на аварийната защита на реактора. Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми.Причината за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции.

Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка.

В момента се извършват подготвителни дейности за пускане на блока, което се планира да стане до края на деня.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи в съответствие със съгласувания с "Електроенергиен системен оператор" ЕАД график за натоварване, допълват от Централата.

От ЕСО съобщиха за БНТ, че недостигът на електроенергия от спирането на реактора е компенсиран с други производствени мощности на ток и няма опасност за енергийния баланс на страната, нито пък са застрашени обществените и частни потребители.

 

Коментари

Новини Варна