IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:20 | 29 януари 2021
Обновен: 20:46 | 22 април 2024

Известен лекар почина от COVID-19

Близките му са категорични, че д-р Антонов е оставен без кислород

По материала работи: Слав Велев
Известен лекар почина от COVID-19

Кадър: Доайен на педиатрията в Бяла Слатина почина от COVID-19 в болницата в града. Близките му твърдят, че той е оставен 2 нощи без апаратно дишане, въпреки че е бил кислородозависим. От болницата отрекоха твърденията.
 
На 24 януари д-р Антони Антонов е приет в болницата в Бяла Слатина с коронавирус. В същото лечебно заведение той е прекарал 50 години от живота си, като педиатър. 
 
В деня на приема състоянието му е тежко, с много ниска сатурация. След няколко часа го поставят на апаратно дишане. На следващата сутрин той звъни на Милена, медицинска сестра от друга болница, с която са работили заедно дълги години. Казва й, че едвам е изкарал нощта. 
 
"В понеделник сутринта се чухме. Каза ми, че не е добре и нощта не е имал кислород и се е свършил. Не може 70-годишен пациент, кислородозависим, с такава ниска сатурация, да не е постоянно на кислород. Явно някой не си е свършил работата", сподели пред Bulgaria ON AIR Милена Гергушка, предаде "ДНЕС.bg".
 
Тя е в постоянна връзка по телефона с д-р Антонов. На следващата сутрин отново се чуват и той споделя, че е оставен без кислород втора поредна нощ.
 
"Започнах да се втрещявам, защото работя в малка болница, но знам как се обгрижват болните. Манометърът е в коридора, не е при самите болни. Това, което показва количеството кислород, което има в системата - трябва само някой да направи няколко крачки до този манометър, за да види, че намалява кислородът и да го прехвърли", допълни тя.
 
След 3 дни престой в болницата 77-годишният д-р Антнонов умира от белодробна емболия. Директорът на болницата отрича пациентът да е оставал без кислород, дори напротив - осигурено му е допълнително количество. 
 
"Кислородните бутилки стоят в коридора. До пациента е само маркучът с маската. Направил съм вътрешна проверка, всички гарантират, че нонстоп не е спирал да тече кислородът. Неслучайно са свършили 6 бутилки кислород", каза директорът на МБАЛ-Бяла Слатина Николай Димов.

Прочети още na "ДНЕС.bg"
 

 

Коментари

Новини Варна