IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:15 | 2 февруари 2021
Обновен: 17:47 | 25 април 2024

ОЛАФ разкри измама с автомобили в родното МВР

Злоупотреба с власт: Двама отиват на съд

По материала работи: Слав Велев
ОЛАФ разкри измама с автомобили в родното МВР

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Огормен скандал с новозакупени превозни средства за нуждите на Министерството на вътрешните работи в България. На 6 януари Върховната касационна прокуратура е изпратила в Специализираната прокуратура материали, получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). 

Предоставените данни се отнасят до разследване относно потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд "Вътрешна сигурност" за закупуване на превозни средства за МВР.

Към Прокуратурата на Република България е отправена препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна. Получените доклади от ОЛАФ са един от основните видове писмени доказателствени средства, съобщиха от прокуратурата.

Получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна "търговия с влияние". По същото досъдебно производство, в качеството им на обвиняеми са привлечени две лица, на които са повдигнати и предявени обвинения. Освен деянията по които лицата са обвинени, предмет на разследване са и търговия с влияние, както и извършени корупционни и длъжностни престъпления.

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения спрямо привлечените като обвиняеми лица. При събиране на доказателства е възможно привличането като обвиняеми и на други лица.

За предприетите действия от страна на ПРБ е информирана и Европейската прокуратура.

Коментари

Новини Варна