IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
12:00 | 3 февруари 2021
Обновен: 09:31 | 26 март 2024

Правителството даде 20 млн. лв. за "модерни центрове" в 113 училища

70 хиляди ученици и 30 хиляди учители се връщат в клас от утре

По материала работи: Слав Велев
Правителството даде 20 млн. лв. за "модерни центрове" в 113 училища

20 милиона лева отпусна правителство днес за националната програма, с която се изграждат и оборудват модерни центрове в училищата, които развиват иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математиката, съобщават от правителствената пресслужба.

„За втора поредна година предоставяме 20 милиона лева за националната програма.

Средствата ще получат 113 държавни и общински училища“ заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. За големите учебни заведения е предвидено максималното финансиране до 300 000 лева, а за по-малките - до 50 000 лева.

През 2020 г. 153 училища също получиха 20 милиона лева за изграждане и оборудване на такива иновативни учебни кабинети. „Миналата година стартирахме Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Постъпиха много добри проекти, разработени от училищата. STEM центровете са не просто оборудване - обзаведени и модернизирани кабинети. Те са и модел на учене, който стимулира в по-голяма степен подготовката по математика и природни науки“, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той отбеляза, че благодарение на тези центрове децата са мотивирани в по-голяма степен да се ангажират с тези важни области на познанието. Образователният министър информира още, че по Плана за възстановяване и развитие на Европа е предвидено във всички над 2000 училища в страната да се изградят подобни модерни кабинети.

През месец януари тази година премиерът Бойко Борисов посети Основно училище „Христо Ботев“ в село Дъбница, община Гърмен, където се обучават 150 деца. Това е едно от училищата, което има одобрен проект по линия на националната програма и вече стартира изграждането на такъв център за природни науки.


„Нормално е родителите да са притеснени от връщането в клас на своите деца. Вирусът е вирулентен, той не отслабва. Но не можем да затворим образователната система и обществения живот за следващата година, година и половина, колкото се смята, че ще продължи пандемията. Затова сме дали възможност за най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи на дистанционно обучение”. Това заяви пред Нова телевизия образователният министър Красимир Вълчев.

По думите му е много училища е създадена чудесна система за обхващането на всички деца в учебния процес независимо дали са в клас или вкъщи. Учителите осъществяват контакт с децата, които учат дистанционно, и учебният процес протича безпроблемно.

„170 хиляди ученици и 30 хиляди учители подновяват учебния процес присъствено от 4 февруари”, уточни образователният министър и добави: „По-малките деца вече са в клас и данните показват, че те не са толкова голям фактор за разпространението на заразата”.

Според Вълчев не може да се чака края на пандемията, което означава учебната година да изтече. „В класната стая е регламентирано да се носи маска от 5 до 12 клас. За 1 до 4 клас носенето на предпазна маска е по решение на учителите. Закупени са около 9 хиляди въздухопречистватели за стаите, в които учат децата. Прави се редовно проветряване и дезинфекция на помещенията. Месеците февруари и март ще бъдат трудни месеци. Зимните месеци по принцип са трудни заради грипа”, посочи той.

24 процента от хората, работещи е образователната система, са изявили да се ваксинират. Списъците продължават да се допълват и образователният министър изрази надежда, че все повече хора ще изявят желание за имунизация. „Радвам се, че преподавателите бяха включени в началните фази на ваксинация. Нямам никакви притеснения относно ваксините и ще се имунизирам, когато ми дойде реда”, посочи той.

„Вече удължихме учебната година и дадохме възможност на училищата сами да решат как да разпределят допълнителното време, което им отпуснахме. От 1 до 3 клас учебният процес се удължава с три седмици, а от 4 до 6 – с две седмици. 313 училища с концентрация на деца от уязвими групи избраха да учат до юни, а през декември да дадат по-голяма ваканция”, заяви Вълчев.

„Краят на учебната година не е фиксиран в закона и като министър имам право да го удължа със заповед. Но началото е фиксирано – 15 септември. Тя може да бъде променена само с поправка в закона, но нямам намерение да предложа такава промяна на това Народно събрание”, категоричен е той.

Коментари

Новини Варна