IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
12:15 | 3 февруари 2021
Обновен: 05:34 | 25 април 2024

Младите най-трудно преживяват изолацията. Те преживяват голяма криза

В пандемията: Нарасна броят на хората с тревожни разстройства

По материала работи: Слав Велев
Младите най-трудно преживяват изолацията. Те преживяват голяма криза

Mладите на възраст 18-25 години най-тежко преживяват изолацията. Това заяви пред БНТ психиатърът от УМБАЛ "Александровска" проф. Вихра Миланова.

"Децата, които не ходят на училище, също са много застрашени от психически разстройства. Те преживяват голяма криза. Възрастните от своя страна, които са най-застрашени, смятат, че е по-добре да се съобразят с наложените мерки, отколкото да се разболеят", допълни психологът.

"Голяма част от хората, които не са прекарали COVID или преди време са били болни, се опасяват да не бъдат заразени. Определено нарасна броят на хората с тревожни разстройства, с депресии и с разстройства в съня", отбеляза проф. Миланова.

Депресията се проявява с конкретни симптоми, които имат своята динамика и при това състояние се налага да се търси специализирана помощ. Част от пациентите, търсещи помощ, са прекарали вече инфекцията. Те често имат оплаквания, свързани с емоционалното състояние, с тяхната психична функция - те забравят, не могат да се концентрират, допълни още тя.

По думите й връщането към предишния живот е невъзможно. "Ситуацията е такава, че не позволява. Когато човек загуби близък, обикновено се търси подкрепа от семейството, свикване със ситуацията и възможност да се продължи напред. Една реакция на скръб, която трябва да бъде споделена с най-близките хора", обясни Миланова.

Психологът Полина Василева коментира, че страхът винаги е от това какво следва, от това, че бъдещето е неясно. "Този страх е движещ. Превалира вече и икономическият страх. Наблюдава се посттравматична симптоматика и при преболедувалите и при тези, които са понесли негативи по отношение загуба на работа и възможност за оцеляване", допълни Василева.

Психологът посъветва при загуба на близък хората, освен към семейството си, да се обръщат и към психотерапията като помощно средство.

Полина Василева допълни, че децата много се влияят от начина, по който родителите им възприемат ситуацията. Те са адаптивни, но социалният контакт им липсва много. "Мисля, че вече се поуспокоиха, доколкото знаем, че това е нещо временно", каза още тя.

Проф. Миланова подчерта, че лекарите са може би хората, които най-много са понесли негативите на тази криза.
 

 

Коментари

Новини Варна