IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
08:49 | 4 февруари 2021
Обновен: 23:49 | 16 април 2024

На училище от днес – 200 хиляди ученици и учители влизат в клас с маските

Всяко междучасие ще се отварят прозорците за проветряване

По материала работи: Ставри Таргов
На училище от днес – 200 хиляди ученици и учители влизат в клас с маските

Близо 170 000 ученици и 30 000 учители, които се връщат от днес присъствено в училище, ще носят маски през цялото време. Няма да се прави изключение за преподавателите, които са с поставена ваксина, а децата ще имат възможност да свалят предпазните средства само за няколко минути в средата на часовете.

Заповедта на министъра на здравеопазването за носенето на маски на закрито не предвижда изключение за имунизирани лица, обясниха от здравното министерство пред „Труд” по повод началото на втория учебен срок.

До момента са ваксинирани 1376 преподаватели, допълниха от Министерството на образованието и науката за „Труд”. Общо 24% са желаещите имунизация от системата, като от просветното ведомство се надяват този процент плавно да расте. Най-много са те в област Кюстендил, а най-малко - в Монтана.

От днес освен малките ученици, на ротационен принцип присъствено се връщат и големите от 5. до 12. клас. Първите за две седмици на училище ще са 7., 8. и 12., а останалите випуски ще бъдат на обучение от разстояние. От 18 февруари до 2 март присъствено ще са 5., 10. и 11. клас, а от 4 март до 17 март - 6., 9. и 12. клас.

Всяко междучасие ще се отварят прозорците за проветряване, както и за кратък момент по време на час, когато децата ще могат да махат предпазните средства. Това е препоръка на МОН, като идеята е децата да правят почивка от предпазните средства.

В момента от разстояние се обучават 2069 ученици, които са под карантина заради COVID-19. Остава наблюдението на децата за симптоми, дезинфекцията, пречистването на въздуха, спазване на разстояние по време на присъственото обучение, уточниха от просветното ведомство.

На този етап не се планира второ масово тестване на учителите, което не изключва възможността при насочения здравен контрол по места РЗИ да тестват по-големи групи от хора - например преподаватели в конкретно училище, служители на предприятие и т. н., допълниха от здравното министерство и не уточниха дали се планира да се тестват ученици.

От здравните власти зависи дали ще се наложи децата да се върнат да учат от вкъщи, но засега не се предвижда бъдещо затягане на мерките да засегне учениците. Надеждата е въвеждането на ротацията между класовете да сработи.

„Прозорците се отварят в междучасията. Маски ще носят всички от 5. до 12. клас. Имаме препоръка за почивка от тях по време на час”, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Освен това в системата вече има и около 9000 въздухопречистватели.

Февруари и март ще бъдат трудни месеци ще бъдат, защото още няма да има колективен ефект от имунизациите, посочи Вълчев пред Нова телевизия.

Четирите седмици, в които присъствено учат децата от начален етап, заедно с детските градини и възпитателите или общо около половин милион души, са показали, че малките деца не са фактор за разпространение на заразата във висока степен, каза още той, цитиран от "Труд".

Тестовете на учителите, които работят присъствено, са показали че само 2 на хиляда са положителни за коронавируса.
„Мога да удължа годината, но не мога да пипам началото - в закона е 15 септември, не възнамерявам да предложа такава промяна”, допълни той.
 

Коментари

Новини Варна