IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:35 | 9 февруари 2021
Обновен: 20:49 | 26 март 2024

Грипът – къде изчезна? COVID-19 ли го потисна, или ние го затрихме с мерките

Доказана е обаче коинфекция с RSV, който е доста по-опасен за недоносените деца и за възрастните хора

По материала работи: Ставри Таргов
Грипът – къде изчезна? COVID-19 ли го потисна, или ние го затрихме с мерките

Нито един случай на грип не е регистриран в страната, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев. Пред „Труд” той обясни, че когато има един доминиращ вирус, той измества другите вируси и те не се появяват, или се появяват много рядко.

Според професора основната причина да няма грип по това време са противоепидемичните мерки. Попитан защо тези мерки не спират разпространението на коронавируса, той каза, че коронавирусът, особено новите щамове са много по-прилепчиви от останалите вируси.

Освен това през ноември и декември имаше пик, припомни Кантарджиев и допълни, че и в момента на определени места, където е имало много заразени, картината се повтаря.

Друг член на НОЩ - проф. Асен Балтов, предупреди, че е възможно въвеждане на нови рестрикции заради растящия брой случаи на COVID. Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски докладва, че за последната седмица увеличението на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а повишението на заболеваемостта на 14-дневна база е с около 40 на сто.

Експерти прогнозираха, че в края на януари и в първите две седмици на февруари ще има пик на заболели от грип. Твърдяха, че четири щама „Бризбейн”, „Канзас”, „Колорадо” и „Пукет”. През 2020 г. грипна ваканция бе обявена в периода 21 януари - 4 февруари и от 6 до 11 март.

През 2019 г. от 25 януари до 6 февруари. За да се обяви национална грипна епидемия, трябва да бъдат достигнати епидемични стойности от 250 болни на 10 000 души население и поне 90% от областите в страната да са обявили епидемия.

Според епидемиолози заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на 3 - 4 седмици. През тези седмици средната заболяемост за страната достига до над 300 на 10 000 население, което означава, че в периода на епидемичния подем преболедувалите са не по-малко от 250 000 - 300 000 души.

Единични случаи на грип са регистрирани до момента в целия Европейски регион, става ясно от информация на Европейския център за контрол на заболяванията.

От 1346 проби на пациенти, тествани за грип през последната седмица на януари 2021 година, едва 4 са положителни за грипен вирус.

Това става ясно от съобщение на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията на платформата, която проследява разпространението на инфлуенца в страните от Европейския съюз.

Оттам са подадени данни за Великобритания, Португалия, Украйна и Азербайджан. Установени са грипни вируси тип А и тип В.

Само 4 пациенти са хоспитализирани за същия период с грипни симптоми на територията на целия ЕС.

От Европейския център за контрол на заболяванията отбелязват специално, че обичайно по това време на годината грипният сезон в Европейския регион е започнал, но въпреки широко разпространените и редовни тестове за грип, докладваната грипна активност все още остава на много ниско ниво, вероятно поради различните противоепидемични и социални мерки, прилагани за намаляване на предаването на SARS-CoV-2.

Пандемията от COVID-19 е оказала отрицателно въздействие върху разпространението на грипните вируси през сезона 2020-2021. Поради пандемията на COVID-19, представените данни за грипа ще трябва да се тълкуват с повишено внимание, се казва в информацията на Европейския център за контрол на заболяванията.

При възрастен пациент с коронавирус доказахме коинфекция с Респираторно-синцитиалният вирус (RSV), който е доста по-опасен от грипния заради тежко прекарване на заболяването. Този вирус е особено опасен за недоносените деца и за възрастните хора.

През последните 10 г. този вирус се появява през ноември, съобщи пред „Труд” проф. Тодор Кантарджиев. При други възрастни пациенти са доказали коронавирус заедно с аденовирусна инфекция, която е характерна за късната есен.

Коментари

MoРсКи ( преди 2 години )
Как да има грип като не са го пускали. Минахме на следващо ниво просто.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна