IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
08:20 | 10 февруари 2021
Обновен: 23:29 | 28 март 2024

10 февруари е една от най-важните дати за България

Открито е първото Народно събрание, подписан е последният мирен договор, с участието на нашата държава

По материала работи: Слав Велев
10 февруари е една от най-важните дати за България

Снимка: Уикипедия

 

10 февруари е една от най-важните дати в българската история. На днешната дата през 1879 г. е открито първото Народно събрание на България след Освобождението. Учредителното събрание в Търново е първото Народно събрание на младата българска държава. То се провежда от 10 февруари 1879 г. до 16 април 1879 г. Създадено е на основание на Берлинския договор между Великите сили и Османската империя. В него участват 229 български народни представители. Задачата им е да съставят и приемат основния закон на Княжество България, който по-късно е получава наименованието Търновска конституция.

На тази дата през 1947 година е подписан последният мирен договор, с участието на нашата държава. В Париж страната ни парафира следвоенните си отношения със съюзените и сдружени сили. Българската делегация се води от Кимон Георгиев, въпреки че министър-председател на България е Георги Димитров. След края на Втората световна война единствена България от победените германските сателити излиза с териториални придобивки, като запазва границите си отпреди влизането във войната (1 март 1941г.), като за нея остава да важи Крайовската спогодба (1940г.), с която Румъния ни връща Южна Добруджа. Останалите клаузи на договора са неблагоприятни, защото България не е призната за съвоюваща държава - въоръжените сили са намалени и трябва да изплати репарации на Гърция и Югославия в размер на 70 млн. долара. А само седмица след влизането на договора в сила лидерът на опозицията Никола Петков е екзекутиран.

На 10-ти февруари Силистра отбелязва 143 г от Освобождението на града от Османско робство. Празничният ден в крайдунавския град ще започне с молебен за здраве и благоденствие на българския народ и за жителите на Община Силистра, отслужен от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий в катедралния храм  в града.

 

Коментари

Новини Варна