IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:10 | 10 февруари 2021
Обновен: 16:08 | 21 април 2024

Майките бойкотираха МОН за масовото ровене из носовете на децата им

Училищните директори пуснаха анкети, над 50% възразяват според първите данни

По материала работи: Слав Велев
Майките бойкотираха МОН за масовото ровене из носовете на децата им

Повече от половината родители засега не дават съгласие на децата им да бъдат направени бързи антигенни тестове за COVID-19. Това сочат предварителните данни според анкета на “24 часа” сред част от директорите на най-големите столични училища. По поръчка на Министерството на образованието и науката до вторник директорите трябваше да направят анкети за нагласите и да пратят резултатите в регионалните управления на образованието. Те все още не са обобщени.

В отделните училища процентът на родителите, които искат децата им да се проверяват с безплатните бързи тестове, значително варира, показа проверката на “24 часа”. Целта на масовия скрининг, който е възможен само при желание на мнозинството от семействата, е да се установи реалната картина на заболеваемост и да се осигури спокойствие сред родителите, но и най-вече сред учителите.

Междувременно приключи поставянето на първата доза от ваксината в повечето училища в страната. Около 1/5 от педагозите пожелаха да бъдат имунизирани. В момента втори месец - от 4 януари, в час са учениците от началния курс, а втора седмица присъствено учат тези от 7-и, 8-и и 12-и клас.

Предстои поетапното връщане и на останалите поголеми ученици, във връзка с което възникна идеята да се направи моментна “снимка” на епидемичната ситуация. Подобни проучвания на родителските нагласи се правят и в детските градини. “800 родители отговориха на анкетата при нас. 43% са за тестването, останалите са против”, отчете Диян Стаматов, директор на столичното 119-о СУ “Акад. Михаил Арнаудов”. В 18-о училище “Уилям Гладстон” в София обаче, което е и най-голямото в страната, само 24,3% от участвалите родители имат положителна нагласа към тестовете на децата и са готови да ги подложат на тях, каза директорката Величка Стойчева. Там броят на учениците е 2417, на 588 от тях родители са изявили желание. Според директорката нямало антиваксърски настроения, но някои родители не искали децата да имат контакт с много хора, дори те да са медицински лица.

В столичното 51-о училище “Елисавета Багряна” пък тестовете се одобряват от 45%. Също толкова - 45 на сто от родителите, се обявяват против, а 10% не могат да преценят. В анкетата са участвали 400 души, или 1/3 от родителите, обясни директорът Асен Александров. 60% от майките и бащите на децата от 23-о училище “Жолио Кюри” са се включили в допитването. И тук няма мнозинство от желаещи. 45% одобряват тестовете, съобщи за “24 часа” директорката Нина Чанева. Още по-голяма съпротива има в детските градини, става ясно от публикации на развълнувани майки в социалните мрежи. Една от тях се оказа актуална кандидат-депутатка от листата на БСП в 23-и МИР в София. Нора Дянкова е номинирана от социалистите в столичния кв. “Лозенец” и е класирана на 20-о място. “Не пипайте децата!”, е озаглавена публикацията ѝ, в която се възмущава, че от два дни се задават въпроси съгласни ли са родители на деца от 1-и клас и градинска група да се тестват. “При положение че знаем какъв брутален инвазивен метод се ползва. За деца до 16 г. няма ваксини, защо се прави този тест? Не е необходимо да ви обяснявам психическите последствия за децата”, пише майката. “Нора смята бъркането в носа за “брутално инвазивен метод”, въпреки че вероятно го прави ежедневно. Не гласувайте за Нора. Не гласувайте за партии, отричащи науката”, призоваха в отговор от Българското рационално общество - неправителствена организация за критично мислене, наука и инженерство, чиято фейсбук страница се следва от 82 хил. души

 

Коментари