IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
16:45 | 12 февруари 2021
Обновен: 21:40 | 17 април 2024

Хората в неплатен отпуск ще плащат сами здравните си вноски

Това предвиждат поправките в Закона за извънредното положение

По материала работи: Ставри Таргов
Хората в неплатен отпуск ще плащат сами здравните си вноски

Парламентът гласува окончателно поправките в Закона за извънредното положение. В закона беше прието неплатеният отпуск от 90 календарни дни, взет заради пандемията, да бъде признаван за трудов стаж, което ще важи само за тази година.

По време на неплатения отпуск обаче всеки ще трябва за своя сметка да плаща минималните здравни вноски, за да не загуби здравноосигурителните си права.

Народното събрание даде също разрешение на Министерството на здравеопазването за допълнителни плащания на служителите от системата във връзка с коронавируса.

Работещите на първа линия лекари и други медицински лица ще получават допълнително заплащане заради Сovid-19 до три месеца след отмяна на извънредното положение в страната.

Текстовете предвиждат още да може да се изплащат допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, които ще са в допълнение на тези, разрешени в сега действащия Закон за държавния служител (до 30% от заплатата). Те ще се дават и на хората, които се занимават с поставяне на ваксини.

Прие се промяна в Закона за местните данъци и такси, според която новият начин на изчисляване новата такса смет - на брой замърсители, да влезе в сила през втората година, следваща публикуването на резултатите от преброяването на населението. Т.е., не по-рано от 2024 г.

Депутатите решиха общините да не бъдат санкционирани, ако имат неизплатени безлихвени кредити към бюджета. Дава им се възможност, ако не са ги изплатили до края на миналата година, да могат да го направят до два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Прието беше още доходът на доброволните приемни семейства да е равен на този на близките и роднините на дете с над 90% увреждане.

Промените в Закона за хазарта за пореден път бяха разкритикувани от опозицията. Те не са съгласни, че тези поправки минават през преходни и заключителни разпоредби на извънредния закон. Допълненията бяха приети без дебат, съобщи БНТ.

Коментари

Новини Варна