IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:45 | 14 февруари 2021
Обновен: 18:47 | 19 април 2024

КЗП откри нарушения в моловете

Все повече лекарства се продават в интернет

По материала работи: Слав Велев
КЗП откри нарушения в моловете

17 нарушения, при извърешни над 200 проверки в големите търговски центрове, установи Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщи председателят на регулаторния орган Димитър Маргаритов в ефира на БНТ

По думите му онлайн търговията създава предпостави и рискове за измамни схеми. В условия на пандемия възникват и нови пазарни ниши за онлайн търговията.

"Наблюдаваме и големи проблеми, свързани с опити за продажба на лекарства в интернет, за продажба на различен тип продукти със съмнителен произход, които се представят като вършещи чудесна работа за лечението на COVID-19“, обясни той.

Според него това може да бъде контролирано с  по-интензивно трансгранично общуване между съответните органи в държавите по света. В България функционира Европейски потребителски център към КЗП и това създава условия за добри контакти с държавите членки от Европейския съюз (ЕС).

"Има категорична забрана за продажба в интернет на лекарства, които се отпускат по лекарско предписание. Съгласно действащата нормативна уредба могат да се закупят само такива, които се отпускат без лекарско предписание и хранителните добавки, обонщи Маргаритов като подчерта, че свободната продажба на ваксини към момента е невъзможна.

Коментари

Новини Варна