IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:10 | 18 февруари 2021
Обновен: 11:33 | 29 април 2024

Отбелязваме 148 г. от обесването на Васил Левски

Години наред властта у нас почита паметта на Апостола на грешна дата

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме 148 г. от обесването на Васил Левски

Днес се навършват 148 години от обесването на Апостола на свободата - Васил Левски. При почитане на паметта Дякона има разминаване между датата на неговата гибел 6 февруари 1873 г. (по стар стил) - 18 февруари (нов стил), която се отбелязва в редица градове, включително и в родния му град Карлово, и почитането в по-голямата част от страната - 19 февруари (нов стил). Разминаването идва при въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 г. и допускане на грешка при недоглеждане от страна на местните чиновници. Годишнината от гибелта на Васил Левски се отнася за събития, случили се преди 1 март 1900 г. В този случай необходимата поправка за привеждане на датата 6 февруари (по стар стил) по новия григориански стил е от 12 дни, следователно - 18 февруари.

През последните години науката ясно се е произнесла в полза на датата 18 февруари, като това вече е отразено в най-новите учебници по история, утвърдени от Министерството на образованието и науката. Според Общобългарски комитет „Васил Левски“ аргументите в защита на датата 18-ти февруари са много и не бива една грешка, допусната в годините, да се продължава по навик. Затова от комитета настояват  годишнината да се отбелязва на 18-ти февруари.

Вижте кои са последните факти свързани с Апостола на свободата, разговаряме навръх 147-годишнината от гибелта на Дякона с историка Станка Димитрова, председател на Общобългарския комитет „Васил Левски” във Варна:

 

 

Коментари

Новини Варна