IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:50 | 18 февруари 2021
Обновен: 01:21 | 24 април 2024

Родното свинско – мираж по магазините. Скъпо е, затова ядем вносното

Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за разпространението на африканската чума по свинете

По материала работи: Слав Велев
Родното свинско – мираж по магазините. Скъпо е, затова ядем вносното

Снимка: edrina.eu

Българските фермери успяват да произведат едва 37 % от свинското месо, което населението потребява, а в същото време цените на свинското у нас са сред най-високите в Европейския съюз, сочи нов анализ на фондация "Интелиагро", цитиран от БНР.

"Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за разпространението на африканската чума по свинете, която унищожи 25% от популацията на свине в България само за една година", констатира анализът. Въпреки това и пандемията от коронавирус, която свива разходите на хората, вътрешният пазар остава силен и свинското месо остава любимо като заема 43 на сто от месната диета на населението. Поради факта, че не може да произведе достатъчно, България внася 120 000 тона свинско месо годишно на стойност 269 000 000 евро. Внасяме основно от Испания, Германия и Франция. Според авторите на анализа, постигането на продоволствена независимост на страната по отношение на свинското месо теоретично би изисквало осигуряването на 1 млрд. лв. за инвестиции.

 

Коментари

Новини Варна