Варна 17°
fallback
България
09:50 | 18 февруари 2021
Обновен: 23:06 | 3 май 2024

Родното свинско – мираж по магазините. Скъпо е, затова ядем вносното

Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за разпространението на африканската чума по свинете

По материала работи: Слав Велев

Снимка: edrina.eu

Българските фермери успяват да произведат едва 37 % от свинското месо, което населението потребява, а в същото време цените на свинското у нас са сред най-високите в Европейския съюз, сочи нов анализ на фондация "Интелиагро", цитиран от БНР.

"Бизнесът и държавните институции се оказаха неподготвени за разпространението на африканската чума по свинете, която унищожи 25% от популацията на свине в България само за една година", констатира анализът. Въпреки това и пандемията от коронавирус, която свива разходите на хората, вътрешният пазар остава силен и свинското месо остава любимо като заема 43 на сто от месната диета на населението. Поради факта, че не може да произведе достатъчно, България внася 120 000 тона свинско месо годишно на стойност 269 000 000 евро. Внасяме основно от Испания, Германия и Франция. Според авторите на анализа, постигането на продоволствена независимост на страната по отношение на свинското месо теоретично би изисквало осигуряването на 1 млрд. лв. за инвестиции.

 
Автор на статията:
Слав Велев
цени фондация внос месо свинско българско Интелиагро
0 коментара
fallback
fallback