IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
16:10 | 19 февруари 2021
Обновен: 09:58 | 15 април 2024

Нашенци от цял свят събират пари за да има родна ваксина

Неправителствени организации инициират петиция в подкрепа на проф. Чорбанов

По материала работи: Слав Велев
Нашенци от цял свят събират пари за да има родна ваксина

Снимка: Сдружение "Велика България"

 

С петиция в подкрепа на българската ваксина срещу Ковид, разработвана от експертен екип в БАН, българи от цял свят се обединиха в социалните мрежи, за да подкрепят родната наука. Инициативата бе поета от неправителствените организации, които ще внесат поредното изискване от суверена и до държавните институции. Това съобщиха от сдружение "Велика България".

"Повече от ясно е, че тези, които се правят на много загрижени за здравето ни и по цял ден обикалят телевизионните студиа, за да ни убеждават в това, всъщност се правят на слепи и глухи, когато трябва да помогнем на екипа на проф. Чорбанов", категорични са инициаторите на петицията. 

Те настояват институциите да подкрепят българската наука и усилията на нашите учени за създаване на универсална ваксина срещу Ковид-19, за която професор Андрей Чорбанов и екипът му алармират многократно чрез медиите. 

"Властимащите неглижират българските  научни постижения и ние като народ, доказан в световната история с открития, променили начина на живот на всички хора по света, сме длъжни да застанем рамо до рамо с тях", допълват инициаторите.

И припомнят, че България е лидер в производството  на ваксини от 1960 г. до момента. Историята започва с доктор Сребра Родопска, която през 1948 година заминава за Париж заедно със съпруга си – специалиста по вътрешни болести проф. Ташо Ташев. Когато се завръща в България, доктор Родопска пренася ваксината нелегално и я адаптира, използвайки московския ваксинален субщам 374А. 

Създателката на българската БЦЖ ваксина получава признание от световната научна общност по време на първата техническа конференция в Женева през 1956 година, като до момента тази ваксина се смята за най- добрата в света.

Коментари

Новини Варна