IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
16:20 | 22 февруари 2021
Обновен: 14:00 | 24 март 2024

Радев и Захариева си размениха реплики през медиите. Поводът - Северна Македония 

Президентът получил сигнали за дискриминация на сънародници. Външно отговори: винаги реагираме

По материала работи: Слав Велев
Радев и Захариева си размениха реплики през медиите. Поводът - Северна Македония 

Президентът Румен Радев и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Зхариева си размениха реплики през медиите. Повод стана изявление на държавния глава, в което той призовава за своевременна реакция от отговорните институции в България и Република Северна Македония на сигналите на наши сънародници от югозападната ни съседка за важни проблеми, пред които са изправени. Позицията на българския държавен глава е мотивирана от получено в президентската институция писмо от етнически българи от Република Северна Македония, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране в Република Северна Македония.

Президентът счита, че правата на човека и защитата от дискриминация са в основата на демокрацията. Те са и фундаментална част от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз. Според държавния глава уважението към свободното право на самоопределение на сънародниците ни в Република Северна Македония, които въпреки всички репресии през тоталитарното минало, са съхранили и продължават открито да изявяват своята българска национална идентичност, е ключова стъпка в развитието на добросъседските отношения между двете държави.

Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. Тези обективни факти очакваме да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ. Българите в Република Северна Македония трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната в съответствие с най-високите световни и европейски стандарти. Този основен принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г.

Президентът Румен Радев подкрепя отправените призиви в писмото към българските институции да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за открито заявяващите българската си идентичност наши сънародници в РСМ, а институциите в югозападната ни съседка да създадат всички условия и да гарантират правото на сънародниците ни на свободно и ясно волеизявление да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.

По повод призива на президента Румен Радев за "своевременна реакция от отговорните институции в България и РСМ на сигналите за дискриминация на наши сънародници", Министерството на външните работи би искало да припомни, че винаги е реагирало на подобни сигнали на всички дипломатически нива и често е съобщавало публично за тези свои действия.

Изразяваме удовлетворение, че държавният глава споделя нашата позиция, че Република Северна Македония трябва да уважава правото на самоопределение на всички свои граждани, включително тези с българско самосъзнание, съобщиха от МВнР.

Припомняме, държавният глава настоя да се улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство, а институциите в югозападната ни съседка да гарантират правото на сънародниците ни да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.

 

Коментари

Новини Варна