IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:10 | 26 февруари 2021
Обновен: 16:28 | 26 март 2024

Учители и родители недоумяват: Две пролетни ваканции, само експерименти!

Идеята предизвика недоволство

По материала работи: Слав Велев
Учители и родители недоумяват: Две пролетни ваканции, само експерименти!

Вместо една пролетна ваканция, учениците да имат две - това предлага Отрасловият съвет към Министерството на образованието. Част от родителите и учителите обаче не одобряват идеята, предаде Bulgaria ON AIR.

Пролетната ваканция беше планирана между 3 и 11 април, а новото предложение сочи към една кратка през март и една по-дълга - от 29 април до 9 май. 

Кина Маринова преподава на ученици от 5 до 12 клас и е родител на пораснали деца, но вече е направила план за пътуване в чужбина. 

"Отдавна и родителите, и колегите са планирали своята традиционна ваканция. Смятаме, че родителите няма да променят своите планове и не можем да ги виним за това", смята Маринова.

Ако бъде одобрено предложението, първата ваканция през март ще съвпадне с края на първия цикъл на ротация на присъствено обучение. По този начин редуването на класовете ще започва в понеделник, а не в четвъртък, както беше досега.

"На 1 септември нямахме идея, че ще сме на ротационен принцип или нещо друго. Плановете се променят в движение в целия свят. Правиш си план и от 1-ви има пълен локдаун на цялата страна. Вероятно с тази промяна ще се увеличи избирателната активност, защото няма много родители да тръгнат нанякъде си", заяви директорът на 51-во училище. 

Друг довод за промяна в датите е, че със съчетаването на почивните дни през месец май ще се избегне редуването на учебни и неучебни дни, което разпокъсва занятията. 

"Смятам, че е разумно, защото така ще може да се слеят празниците с ваканцията. Ваканцията, която беше предвидена от 3 до 11 не беше много разумно, защото след това има много почивки, което следва разпокъсване на учебния процес и в такива дни няма висока посещаемост от учениците", каза учителят Магдалена Пеева.

"За мен няма разлика дали ще е една дълга или две по-къси, защото и през двете ще можем да си починем. Както казва нашата госпожа, през ваканцията е само за забавление и игри", сподели от своя страната Александра, която е ученичка в 4-ти клас

Учители споделят обаче, че имат по-големи притеснения за ваксините, които не навсякъде са стигнали до преподавателите.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева

Коментари

Новини Варна