IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:00 | 27 февруари 2021
Обновен: 08:12 | 25 април 2024

Борисов и Нанков обикалят страната (ВИДЕО)

Премиерът провери нови кладенци в с. Брестовица

По материала работи: Слав Велев
Борисов и Нанков обикалят страната (ВИДЕО)

Събота е, а премиерът Бойко Борисов отново е на обиколка из страната. Този път в пловдивското село Брестовица, където ще бъдат изградени три кладенци, от където ще се използва за питейна вода.

Заедно с него е зам.-регионалният министър Николай Нанков, както и областният управител Дани Каназирева.

Наред с това ще бъде сменена и ВиК мрежата, за което са осигурили държавен ресурс, каза на свой ред Нанков.

29 март е крайният срок за изграждането на трите кладенеца, заедно с тампонирането.

Наред с това ще бъде сменена и ВиК мрежата, за което са осигурили държавен ресурс, каза на свой ред Нанков. Ще има нов довеждащ водопровод от 8 км и помпена станция, както и ще се подмени близо 25 км водопроводна мрежа. 

Старите замърсени кладенци пък ще бъдат затворени, а крайният срок за изграждането на новите три е 29 март.. Шефът на ВиК - Пловдив Спартак Николов пък обясни, че дебитът на единият от кладенците ще е 18 литра в секунда. "Загубите на вода в Брестовица ще бъдат сведени до минимум", увери премиерът.

От думите на Каназирева пък стана ясно, че предната вечер е била на среща с местните хора. Уверила ги е, че тръбите ще бъдат така сменени, че да не разкопават или увредят лозевите им насъждения. "Тук да унищожиш лозята, трябва да ни бият с камъни", пошегува се на свой ред Борисов.

По-късно Борисов написа във Фейсбук, че тези три сондажни кладенци са дублиращи и са временното решение, което ще осигури максимално бързо достъп на хората до качествена питейна вода. "Старите кладенци ще се тампонират и изолират, за да не се допусне замърсяване на чистата вода. Строителите ме увериха, че ще работят с максимално високо темпо, за да може до 1 месец всички дейности да са завършени и хората в селото да са спокойни", написа той.

След това увери,че с новия довеждащ водопровод и помпената станция, ще се реши окончателно проблемът с питейната вода в селото. Средствата за съоръженията ще бъдат осигурени от Българския ВиК холдинг, а прогнозната стойност на всичко към момента е близо 22 мл. лв.

Коментари

Новини Варна