IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
16:40 | 2 март 2021
Обновен: 10:33 | 18 април 2024

19 българки изгубиха живота при домашно насилие за година

Статистиката свързана с подобни случаи продължава да е тревожна

По материала работи: Слав Велев
19 българки изгубиха живота при домашно насилие за година

Статистиката свързана със случаите на домашното насилие продължава да е тревожна. През последната година за домашното насилие се говореше като "епидемия в пандемията".
 
19 жени са изгубили живота си от домашно насилие през 2020 г. Имало е и случаи на пострадали деца. Това припомни пред БНР адвокат Биляна Лавчева, председател на фондация "АМЕ". През изминалата година организацията е била потърсена от над 200 жени с такъв проблем, предаде "ДНЕС.bg".
 
В началото на 2021 г. бяха предложени промени в Закона за защита от домашно насилие. Те са свързани със сроковете, както и с криминализирането на повечето опасни деяния. Предложено е създаването на регистри на жертви и насилници, отбеляза адвокат Лавчева. Тя изрази тревога от ръста на насилие над деца.

"В България имаме закон срещу тези прояви, но нямаме страх от този закон", подчерта експертът. И напомни, че когато се дискутира по темата, не бива да се омаловажава психическия тормоз, който не е по-малко опасен.
 
От фондацията продължават работата по изграждане и обзавеждане на защитено жилище за жертви от насилие. Организират се и благотворителни прояви за събиране на средства за него.

 

Коментари

Новини Варна