IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:00 | 3 март 2021
Обновен: 18:14 | 24 април 2024

Честит празник, българи! Отбелязваме 143 г. свободна България

Вижте какви ще са проявите за Трети март във Варна и кои улици ше бъдат затворени днес

По материала работи: Слав Велев
Честит празник, българи! Отбелязваме 143 г. свободна България

България отбелязва 143 години от Освобождението на страната. Трети март е денят и който поставя началото на третата българска държава с подписването на Санстефанският мирен договор. За първи път празникът се отбелязва на тази дата през 1917 г.

Първото празнуване на Освобождението е още на следващата година след него. На 19 февруари 1879 г. във Велико Търново е отслужен молебен за загиналите български и руски воини, както и в прослава на цар Освободител. Това е и единственият път, в който честванията са в старата столица Велико Търново.

В продължение на 38 години празничната дата е на 19 февруари. Първоначално празнуваме възшествието на престола на руския император Александър II и подписването на Санстефанския договор, а не свободата си.

Едва през 1988 г. 3 март се превръща в официален празник. През 1990-а г. става и национален.

Слово на цар Борис при откриването на паметника на Шипка през 1934 г.

"Победоносната освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар Цар Освободител, бляскаво увенча тоя полет на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие, безпримерно в историята на народите...

С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герои и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред светлото дело на нашето Освобождение и, от името на българския народ, откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност.

Да живее България! Ура!"

На 3 март във Варна

Тържествата по повод Националния празник - 3-ти март, във Варна ще започнат в 10 часа с тържествено издигане на националното знаме на пл. „Независимост“. Следва полагане на венци и цветя пред паметниците на Граф Игнатиев, на руските и на украинските войни в Морската градина.

В 12 ч. започва 58-ма лекоатлетическа щафетна обиколката на Радио Варна.

След официалното откриване на състезанието до сградата на медията, бегачите ще премерят сили от стартовата линия до Слънчевия часовник. Право на участие имат всички желаещи, стига да са сформирали отбор от 5 души. Веднага след приключване на бяганията започва надпреварата по колоездене. Стартът на плувната надпревара ще е от 11.00 ч. на комплекс „Приморски“.

Следобед, проявите за 3-ти март продължават с полагане на цветя и венци на Мемориал на руските воини освободители в 13.30 ч.

В 18 ч. е началото на Концерт-спектакъл „Магията на българската музика и танц“, представен от учениците на НУИ „Добри Христов“. Концертът ще се проведе във Фестивалния и конгресен център.

Още един концерт ще има днес. Той ще се излъчва онлайн и е под надслов „Аз българин съм се родил“ Концертът се организира за осма поредна година от общината и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Може да бъде проследен от 18 ч. във facebook и youtube каналите на университета, както и на сайта www.varnanamladite.com.

Тържествата днес ще приключат с тържествената заря – проверка от 19.30 ч. на площада пред Катедралата във Варна.

Заради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, събитията няма да преминат по установения протоколен ред. Всички граждани и организации могат да поднесат венци и цветя при спазване на мерките за безопасност, като е предвидено озвучаване.

Временни промени в движението във Варна, заради 3 март

Заради тържествената заря-проверка по повод националния празник 3 март от 18.00 ч. до приключване ѝ, което се очаква около 20.30 ч. ще бъде освободена от коли таксиметровата местостоянка пред Катедралния храм „Успение Богородично“.

В тази връзка, от 18.50 ч. до края на зарята, ще бъде спряно движението на автомобили на площада районът пред Катедралата, заключен между кръстовищата на бул. „Мария Луиза” с ул. „Шипка”, бул. „Владислав” от пощата до ДНФ, т.е. кръстовището с бул. „Съборни” до катедралата, както и от кръстовището на бул. „Христо Ботев” с ул. „Кракра” до кръстовището с ул. „Бачо Киро”.

По-рано през деня, между 12 и 13 ч., ще бъде спряно и движението на автомобили в част от центъра на Варна, заради провеждането на мотошествие.

Ограничението не се отнася за автобусите на градския транспорт.

Коментари

Новини Варна