IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:28 | 3 март 2021
Обновен: 21:43 | 28 март 2024

Слагат лика на Стоянка Мутафова на монета

БНБ пуска над 10 възпоменателни монети до 2023 година

По материала работи: Слав Велев
Слагат лика на Стоянка Мутафова на монета

Снимка: БНБ

Двата лева ще бъдат изсечени от злато

Над 10 нови възпоменателни монети ще емитира в следващите три години Българската народна банка (БНБ). Ще бъдат отлети 13 възпоменателни монети, с които ще се отбележат значими исторически събития, годишнини, български традиции, обичаи, ще се почетат  и  знаменити родни творци. Това става ясно от публикуваната монетна програма на централната банка за периода 2021-2023 г.

Най-любопитна ще е монетата с лика на кралицата на комедията Стоянка Мутафова, която ни напусна през 2019 г. Монетата ще е от серията „Именити българи“, ще е медна и ще бъде пусната догодина. С нея ще се отбележат 100 години от рождението на актрисата.

Пет монети ще бъдат изсечени тази година. Четири от тях са с номинална стойност 10 лв., тегло от 23,33 г и диаметър от 38,61 мм. Първата ще е сребърна и ще излезе още този месец. С нея ще се отбележат 200 години от рождението на Георги Сава Раковски. Тя ще е от серията „Българско възраждане”. Следва монета „Нестинарство” от серията „Български традиции и обичаи”, която ще бъде пусната през май. 100-годишнината на Националната музикална академия също ще бъде чествана с метален паричен знак. Той ще бъде наличен през юни. Последната монета ще е с име „Хан Омуртаг” от серия „Средновековни български владетели”. За разлика от останалите  тя е с проба 925/1000 и има нанесено частично позлатяване.

Планираният срок за емитиране е ноември. Тогава ще излезе и паричен знак в чест на български творец. Към серията „Български творци“ ще бъде пусната медна монета, посветена на 150 години от рождението на композитора Панайот Пипков.

Иначе общо през 2022 г. БНБ ще отсече четири монети, две от които ще са сребърни. Едната е на историческа тематика и с нея ще бъдат отбелязани 150 години от рождението на българския революционер Гоце Делчев. Другата е на тема „Екология“ и в нея ще бъде изобразена птицата голям гмурец. Иначе ще бъдат емитирани и „Два златни български лева“.

През 2023 г. ще има сребърна пара с частично позлатяване, посветена на цар Михаил III Шишман. С друг сребърен паричен знак ще се отбележи 125-ият юбилей от освещаването на Желязната църква в Цариград.

 

Коментари

Новини Варна