IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
16:30 | 7 март 2021
Обновен: 10:51 | 20 април 2024

ВМРО иска извънредно заседание на НС за квотата българска музика

Обещанието към певците от вчера може да бъде прието още в този парламент, бързат от партията

По материала работи: Слав Велев
ВМРО иска извънредно заседание на НС за квотата българска музика

За свикването на извънредно заседание на парламента, което да обсъди квотите за българска музика, призова съпредседателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ в 44-ото Народно събрание Искрен Веселинов в свой пост във „Фейсбук“. Той излезе с предложението след вчерашната публикация в социалната мрежа на министър-председателя Бойко Борисов, от която става ясно, че премиерът приема идеята на ВМРО, която беше внесена и като промяна в Закона за радиото и телевизията преди повече от година.

„Целта ни беше поне 30% от съдържанието на електронните медии, което ни залива и дори на подсъзнателно ниво променя културната ни матрица, да бъде българско. Взехме пример от демократична Франция, където процентът е доста по-висок. Тази пролет парламентарната комисия по култура и медии, доминирана от ГЕРБ, го отхвърли. „За“ гласуваха само двамата представители на Обединени патриоти – Мария Цветкова и Христиан Митев. Законопроектът ни изобщо не бе допуснат до пленарната зала. Да фабрикува доводи „против“ бе ангажирана дори Комисията за защита на конкуренцията, като че ли става дума за колбаси, а не за духовност“, пояснява идеята си Веселинов.

„Ето защо ние от ВМРО смятаме, че политическото танго е нещо, което, ако се „заиграва“, то трябва поне да е в полза на хората. Призовавам лидера на ГЕРБ да докаже, че обещанието му не е поредната предизборна „акция“ и да гарантира приемането на закона още сега“, изтъква Веселинов и допълва, че в този случай председателят на Народното събрание Цвета Караянчева следва да свика извънредно заседание на парламента.

„Да приемем нашия закон, гарантиращ не само материалното оцеляване на българските творци, но и запазването на българската култура и идентичност. И нека, в едно такова заседание да се разгледа и друго предложение на ВМРО – това за разширяване пределите на неизбежната отбрана. Ставаме свидетели на зачестили нападения по селата, а хората не могат да се защитят сами, защото сега законът ги спира. Този законодателен проблем също трябва да се разреши в спешен порядък“, апелира Искрен Веселинов. По думите му сега е моментът да се покаже единство и висока парламентарна култура от управляващото мнозинство.

„Всичко друго е игра с публиката“, завършва заместник-председателят на ВМРО

Коментари

Новини Варна