IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:40 | 10 март 2021
Обновен: 08:47 | 24 април 2024

Денят на Холокоста - навършват се 78 години от спасяването на българските евреи

Паметника на благодарността във Варна е традиционно място на проявите за днес

По материала работи: Слав Велев
Денят на Холокоста - навършват се 78 години от спасяването на българските евреи

10 март е Денят на Холокоста - геноцидът над приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия.

На 10 март 1943 г. се дава началото на процеса за спасяването на българските евреи. Тогава пловдивският митрополит Кирил, който впоследствие става български патриарх, и Софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането на стотици евреи от Пловдив към нацистките концлагери.

До края на май 1943 г. България успява да осуети изпращането на 50 000 евреи в лагерите на смъртта. К

Годишнината ще бъде отбелязана с церемония пред Паметника на спасението в София, каза пред БНР доцент Александър Оскар - председател на организация на евреите в България "Шалом".
 
"Това не е само исторически спомен за драматичните събития от годините на Втората световна война. Това е един ден за равносметка, ден, в който всеки от нас трябва да осъзнае отговорността, която носи за света, в който живее. Аз се гордея с това, което направи българският народ и записа със златни букви името на България в човешката история".
 
Церемония ще се състои и пред Паметника на благодарността в Пловдив.
 
Представители на еврейската общност ще посетят и Бачковския манастир. Там те ще поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан.

За Варна няма информация как ще бъде отбелязано честването. По традиция то се провежда на Морска гара и в градинката до сградата на Общината и Историческия музей в града, където се намира благодарственият паметник от еврейската общност в морската столица. 

Коментари

Новини Варна