IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
11:10 | 11 март 2021
Обновен: 04:09 | 18 април 2024

Това е рушвет, не двайсетачката. Пиян шофьор бутна 700 лева, но го закопчаха!

Правят карта на незаконни сметища и кариери за инертни материали в пловдивско

По материала работи: Слав Велев
Това е рушвет, не двайсетачката. Пиян шофьор бутна 700 лева, но го закопчаха!

Пиян шофьор пробва да пробута 700 лева подкуп на спрели го за проверка пътни полицаи. Вместо да вземат парите, те закопчали с белезници провинилия се водач и го отвели в ареста. Това съобщи на пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, предаде "Монитор".

Той уточни, че опитът да бъде даден рекордно високия подкуп е от последните 16 огласени вече случая. При тях шофьори в нарушение са изпробвали нервите и антикорупционния морал на катаджии, и опитите им се оказали тотално неуспешни. Пътните полицаи от Пловдив не само не взели рушветите, но и закопчали извършителите, които ще бъдат съдени. „Ако искате, направете нарушение и пробвайте“, призова с усмивка журналистите Румен Попов. Смисълът на изказването му бе, че ако допреди години номерата на шофьори в нарушение да бутнат някой лев на катаджии са минавали, то вече това не е така.

Намалели са драстично и случаите с така наречените „обидно ниски подкупи“ на пътя, които са от порядъка на около 10-20 лева. Именно тогава окръжният прокурор даде за пример шофьорът, карал с промили, и се опитал да бутне 700 лева на пътните полицаи. „Просто толкова пари е имал в себе си“, уточни Попов.

„Прокуратурата показа силна ангажираност и по подадени сигнали за замърсяване на околната среда, като бяха извършени проверки и образувани досъдебни производства за незаконни сметища, замърсяване на реки и др., като има обвиняеми лица“, каза Тодор Деянов, апелативен прокурор на Пловдив. 

Преди два дни в Апелативна прокуратура – Пловдив се проведе съвещание, на което присъстваше областният управител Дани Каназирева и окръжният прокурор Румен Попов. „Ние решихме, че в района започват масови проверки с други институции за незаконни сметища. След това ще бъде изготвена карта на тези участъци, които замърсяват природата, както и ще бъде поставено видеонаблюдение. Всички ние искаме чиста природа и като прокурори ще направим всичко, което зависи от нас за това“, заяви Тодор Деянов. Проверките по реда на надзора за законност за незаконни сметища и кариери за инертни материали ще се извършат и от всички прокуратури в апелативната зона. Той уточни, че 844 досъдебни производства за нарушаване на противоепидемичните мерки са взети на специален надзор от Апелативна прокуратура - Пловдив през 2020 г. Най-често досъдебни производства са образувани за нарушаване на задължителна карантина. През май 2020 г. по досъдебно производство на Районна прокуратура - Пловдив бе осъден 32-годишен мъж на ефективно наказание от 3 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 10 000 лева. През 2020 г. са регистрирани общо 16 747 престъпления, като през 2019 г. те са били 18 024, а през 2018 г.- 19 114. 

На съд са предадени 7763 лица, внесени са 7147 прокурорски акта, 7150 са осъдените с влязла в сила присъда. Приоритетите през 2021 г. година ще бъдат свързани с делата за корупционни престъпления, наркотичните вещества, битовите престъпления, тези за замърсяване на околната среда  и бързото разследване по тях.

Коментари

Новини Варна