IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
08:30 | 15 март 2021
Обновен: 02:09 | 26 март 2024

Днес празнуват доц. Кунчев и колеги

Датата 15 март е определена за Ден на здравния инспектор

По материала работи: Слав Велев
Днес празнуват доц. Кунчев и колеги

Датата 15 март е определена за Ден на здравния инспектор у нас. На този ден през 1967 г. с постановление на Министерския съвет е разкрита специалността „санитарен инспектор" поради нарасналите изисквания за контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи. 

Подовд да почерпят днес имат държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и всички работещи в Регионалните здравни инспекции в страната.

Обучение за здравни инспектори се извършва в медицинските университети във Варна, Пловдив и София. Завършилите специалисти получават диплома за висше образование с образователна-квалификационна степен „професионален бакалавър” по специалност „Инспектор по обществено здраве” и „магистър” по специалност „Опазване и контрол на общественото здраве”.

Здравните инспектори осъществяват контрол за спазването на установените с нормативни актове здравни изисквания за обектите с обществено предназначение, продуктите, стоките и дейностите със значение за здравето на човека и факторите на жизнената среда, вземат проби от продукти и стоки, съставят актове при установяване на административни нарушения.

Здравните инспектори са хората на предния фронт в грижата за опазването на общественото здраве в страната. Работата им е свързана с трудности и риск, с конфликти при налагане на санкции – неща от ежедневието, които остават встрани от общественото внимание. Те са ежедневно на терен и въпреки ниската материална мотивация изпълняват отговорно и професионално задълженията си.

Коментари

Новини Варна