IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
08:40 | 15 март 2021
Обновен: 01:23 | 17 май 2024

15 март e Световният ден на потребителя

Вижте кои са основните ни права, като купувачи

По материала работи: Слав Велев
15 март e Световният ден на потребителя

Снимка: wavebreakmedia/Shutterstock

Днес отбелязваме Световния ден на потребителя - датата е избрана в чест на прословутата реч на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие са добавени още четири като правото на образование, правото на задоволяване на основните потребности, правото на обезщетение, а също и правото на здравословна околна среда. Осемте права са залегнали в правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

През годините с развитието на икономиката, глобализацията, отварянето на границите на държавите и свободното движение на стоки и услуги, нараства и значението на потребителската защита. Потребителите в Европейския съюз получават все повече права:

- Правото на образование по въпроси, отнасящи се до защитата им.

- Право на неподвеждаща реклама.

- Право дефектните стоки да бъдат ремонтирани или заменени.

- Право на договори без неравноправни клаузи.

- Право за връщане на стоки, закупени от разстояние, в срок от 14 дни.

- Право на безплатна помощ от Европейските потребителски центрове за проблеми с търговци в чужбина.

- Правото на сдружаване.

Всички тези права и редица други са гарантирани за потребителите от Европейския съюз посредством развитието на нормативната база и действащи контролни органи. Тяхната реализация е подпомогната от усилията на неправителствени организации и браншови сдружения.

Коментари

Новини Варна