IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:50 | 18 март 2021
Обновен: 14:55 | 17 април 2024

За 3 месеца – 2000 българи на припек в Занзибар. Сега 300 са там, чака ги карантина

Всеки пети се отказва заради карантината, последният чартър е на 2 април

По материала работи: Слав Велев
За 3 месеца – 2000 българи на припек в Занзибар. Сега 300 са там, чака ги карантина

Поне 2200 нашенци са пътували до Занзибар от началото на годината досега. Това съобщи Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма, пише вестник "Телеграф". предаде "Монитор".

Екзотичната дестинация се превърна хит в последните месеци заради липсата на COVID-ограничения там и изгодните цени. Но това беше преди българските власти да въведат 10-дневна карантина на връщащите се от Африка.

Към момента около 300 нашенци са на ваканция на танзанийския остров.

Последната възможна дата, на която има чартър, е 2 април

След това вече няма дати, казаха от две туроператорски фирми пред „Телеграф“. Причината е карантината за връщащите се туристи, което накарало чартърните компании да преосмислят програмите си. Другата причина е, че на Занзибар активният туристически сезон е към края си, тъй като идва дъждовния сезон. Но по принцип до края на април става за пътуване там, коментираха от туроператорска компания, която предлага оферти за острова. Според фирмата в момента се водели разговори за облекчаване на режима за пътуване към дестинация Африка. И ако развоят е положителен, можело да се появят още дати за пътуване. Това щяло да стане ясно до края на седмицата.

Средно около 2600 лева струва ваканция на Занзибар

със 7 нощувки в четиризвезден хотел, показват офертите в нета. Там няма рестриктивни мерки срещу COVID и има доста случаи завърнали се от почивка на острова нашенци да дадат положителен тест за коронавирус. Това, както и заплахата от донасяне на нигерийския щам у нас, накара властите да наложат 10-дневна карантина, която е задължителна дори за ваксинираните и не се отменя при отрицателен PCR непосредствено след завръщането.

По принцип до Занзибар и обратно се пътува с два теста – преди тръгване и след завръщане у нас като някои туроператори предлагат преференциална цена от по 50 лева в лаборатория, с която имат договор.

Според Румен Драганов въвеждането на карантина за Занзибар със сигурност влияе на записванията отрицателно и те са спаднали с минимум 20%. Въпреки това и двете туроператорски фирми заявиха, че местата много бързо се изчерпват, а през март всичко вече било запълнено.

Заради отлива от тази дестинация и наближаването на края на сезона там туроператорите започнаха да предлагат алтернативи.

Една от офертите е за португалския остров Мадейра в Атлантическия океан. Влизането е с отрицателен PCR, но децата под 12 г. са освободени от тестване. Карантина след връщане засега няма. 7 нощувки на острова излизат 1800 лева, сочат офертите. Туроператори изтъкват, че Мадейра се смята за една от най-безопасните дестинации в Европа.

Друга алтернативна дестинация е Египет, въпреки че заповедта за 10-дневната карантина засега важи и за пристигащите от тази държава, тъй като тя обхваща целия континент Африка. 7 нощувки там излизат малко над 1000 лева на човек. Но вече стана ясно, че специално за Египет здравните власти ще преразгледат мярката с карантината. Това се разбра след среща на туроператори със здравния министър проф. Костадин Ангелов. Едва след проверка на разпространението на заразата в страната ще се вземе окончателно решение. Тунис, Мароко и Кабо Верде ще бъдат разглеждани по-късно. За Занзибар и другите страни от Африка засега задължителната карантина остава.

Коментари

Новини Варна